Předchozí 0063 Následující
str. 62

při vstupu do domu a při odchodu, při práci a pod. a jak děkují?

Vystihněte vzájemný poměr sedláků, chalupníků. řemeslníků, dělníků a jiných tříd: vzájemné škádlení, nevraživost, hmotnou závislost, závist, přezírání atd. Zmiňte se i o jiných osobách a poměru ostatních k nim: především o žebrácích, zda jsou domácí nebo cizí, a jaký je způsob obdarovati je; zda chodí „střídou", jak dlouho se kde zdrží, jak se k nim lidé chovají, jaké jsou zvyky žebráků při prosbě a po obdarování a j. Jak se zachází s lidmi, o které se má obec starati, na př. s chudými nebo nemocnými příslušníky, zejména pak s dětmi, jež připadly „na obec"? Jaký je poměr ke kočovným lidem, komediantům, loutkářům, cikánům, pocestným? Jaký je poměr lidu k cizím osobám z řad inteligence?

Jak tráví různé vrstvy lidu neděle a vůbec volné chvíle? Jaký význam patří hospodám nyní i dříve? Je rozšířeno pijáctví a rvačky? Jaké hry se provozují, zejména jaké hry o peníze jsou oblíbeny? (Na př. k čáře. sudá - lichá a j.) Jak je rozšířen karban? Od které doby se zakládají v kraji různé spolky (na př. hasičské, pěvecké, hospodářské a j.) a jaký je jejich vliv? Naznačte velmi stručně, jaký je rozvoj odborných a kulturních spolků v kraji a co znamenají v životě lidu.

Jaké bylo a je složení obyvatelstva podle majetkových tříd? (Na př. „sousedé", chalupníci, domkáři, podruzi atd.) Jaká jsou práva „sousedů" a jaké povinnosti? Jak se nabývalo a nabývá sousedského práva v obci?

Věnujte úvahu obecnímu zřízení, jmenovitě jaké bylo za starších dob. Popište sestavení obecních úřadů a představenstva. Kdo byli členy výboru, jaké byly jejich tituly, povinnosti, pravomoc a odměny? Jak se konaly volby? Kdo býval a bývá volen za představeného (rychtáře) ? Pojednejte zvláště o těch povinno-


Předchozí   Následující