Předchozí 0064 Následující
str. 63

stech představeného, které se konají podle domácích zvyklostí: Odhadování škody, způsobené sousedům dobytkem nebo pychem, rovnání vnitřních sporů, ať manželů ať cizích (rychtářské právo), rozsuzovaní ve přích, 11a př. o meze, správa obecního jmění (luk, polí, lesa, vod atd.), povolování zábav a j. Kdo pomáhá starostovi a v kterých případech?

Pojednejte o obecním hospodářství dříve i nyní. Vyznačte především příjmy obcí: způsob, jak se zužitkují obecní nemovitosti (zda se pronajmou, jakým způsobem a na jak dlouho, zda se úroda draží nebo prodává; podle jakých zvyklostí se udílí právo pastvy na obecním, právo hrabati v lese, řezati chvoj atd.) Jaké byly a jsou obecní přirážky? Jaké jsou jiné povinnosti občanů k obci, na př. jaké práce musí kdo konat? Jaká jsou naproti tomu vydání obce? Jaké je kostelní jmění v obcích? Spočívá-li v pozemcích, kdo jich užívá? Účastní se užitku i kostelník, hrobař a varhaník? Jaké bývá jmění fary a po případě i školy?

Kteří byli a jsou obecní služebníci? (Na př. pastýř, ponocný, různí hajní, kovář, obecní posel, kostelník, hrobař a j.) Byli ve službách obce nebo „sousedů"? Kdy a za jakých obyčejů byli voleni? Odměňovali se za zvolení, třeba pohoštěním, a kdy? Podrobnosti možno uvésti v odstavci o zvycích. Jaké byly jejich povinnosti a jaké odměny, zejména jaké byly platy od „sousedů" a jaké od ostatních občanů? Propůjčovaly se jim pozemky, dostávali plat v naturáliích nebo v penězích? (Jestliže si je vybírali za zvláštních obyčejů v určité dny, popište je v kapitole o zvycích.)

Neopomeňte právních otázek a justice, jaká byla pravomoc obce, které spory soudila, které přečiny trestala a jakých trestů se užívalo. Kdo byli soudci? Při této příležitosti možno věnovati vzpomínku poddanským dobám a pojednat o soudnictví a trestech vrchností. Jaké právní poměry a názory vládnou nyní


Předchozí   Následující