Předchozí 0089 Následující
str. 88

tutéž nemoc nazývá rozličnými jmény.) Jakými přirozenými prostředky se léčí? Rovnáním, mazáním, koupelemi, obklady, odvary, dýcháním par a pod. Kterých bylin se užívá? Vypočtěte je, uvádějíce lidový název i vědecké jméno, účel, kterou chorobu léčí, a způsob, jak jsou připravovány pro lék. Uveďte, zda se suší, vaří, trou s mastí a pod., a vyznačte, za jakých okolností se musí trhat? Popište i všechny kouzelné prostředky léčení, v kraji známé, jako jsou: měření, zaří-kání, obkuřování, přikládání kouzelných předmětů (na př. červené látky na růži, hromových kamenů, modlitebních knížek a p.), úkony, působící analogicky (na př. rozvazování uzlů při porodu, zahrabání niti, ovázané kol bradavic a pod.), přenášení nemoci na stromy nebo zvířata a j. Věří lid v léčivou moc některých kamenů, pramenů, posvátných míst a pod.? Která místa jsou v kraji proslulá v tomto ohledu? Co soudí lidé o příčinách nemoci? (Nezapomeňte případů, kdy je nemoc personifikována, na př. vzbouřená matka, mor atd.) Jak se lidé chrání před nemocemi? Užívají amuletů a ochranných předmětů (na př. česneku, ostrého železa a pod.) ? Popište památky (na př. kříže, kaple a pod.), zbudované na památku epidemií (na př. moru).

Popište, jak se postupuje při porodu a tělesné výchově nemluvněte, jestliže nebyly zprávy o tom zařazeny dříve v odstavci o životě v rodině. (V jaké poloze ženy rodí, jak dlouho kojí děti atd.?)

Zjistěte, jakých prostředků užívají ženy k dosažení krásy, čím pěstují pleť i vlasy? Čím natírají (nebo natíraly) vlasy jednak pro vzrůst, jednak pro barvu?

Podle týchž zásad, výše naznačených, popište i léčení dobytka a drůbeže. Zjistěte, které lékařské knížky, „verbáře“ a pod. kolují mezi lidem.


Předchozí   Následující