Předchozí 0125 Následující
str. 124

(Český Lid III. V.) — Výzdobu a nápisy lomenic popisovali dále: F. Rosůlek (Věstník Národop. výstavy I.), V. Smutný (Český Lid VIL), D. Jurkovič (Český Lid IX.), V. Fabián (Český Lid XIV.), A. Grunt (Od kladského pomezí VI. 1929) a j.; střešní makovičky popisoval F. Pakosta (Český Lid XIII) atd. — Na zděné štíty upozorňoval zvláště J. Brož: Zedník umělec, tvůrce svérázu jihočeské vesnice. (Národop. Věstník XXIV. 1931.) — O moravských a slovenských stavbách pojednali: J. Koula: Malby domků v nejjižnější Moravě. (Český Lid III. 1894.) — A. Václavík: Příspěvky k vývoji malovaných ohnišť. (Příspěvky k pravěku, dějinám a národopisu Slovenska. Bratislava 1931.)

O církevních stavbách mime několik souhrnných prací: V. Mencl: Dřevěné kostelní stavby v zemích českých (Praha 1927.) — Zd. Wirih — B. Vavroušek: Kostel na dědině a v městečku, obrazové dílo s výstižným úvodem Zd. Wirtha. (Praha 1929.) — W. R. Zalozecky: Gotische und baroke Holzkirchen in den Karpathen-lanidern. (Vídeň 1916.) — Kromě toho řada prací je roztroušena po různých časopisech; na př. Č. Zíbrt: Dřevěné kostelíky v zemích českých. (Český Lid XVII. 1908). — Týž: Dřevěné kostelíky v zemích československých a Podkarp. Rusi. (Český Lid XXIV. 1924.) — J. Hofman: Dřevené kostoly na Slovensku. {Umenie Slovanov I. 1923.) — A. Stránský: Dřevěná církevní architektura na Karpatech. (Stavitelské Listy 1928.) — V. Mencl: Konstrukce dřevěných kostelů. (Národop. Věstník XXII. 1929.) — Obrazovým materiálem zůstávají sbírky J. Řeřichy: Dřevěné kostelíky v Karpatech (Praha 1931) a /. Němečka: Dřevené kostoly v Šariši. (Prešov 1927.)

O kapličkách pojednávali zvláště J. F. Svoboda: Zvoničky na Moravském Horácku. (Praha 1932.) — F. Vele: Lidové zvonice na Slánsku. (Český Lid XIV. 1905.) — F. K. Rosůlek: Zvony a zvonice na Pardubicku. (Pardubice 1919.) — J. Brož: Jihočeská boží muka (Národop. Věstník XVII. 1924), Zvoničky na podhůří boubínském (tamže XVIII. 1925), Kapličky a výtvarníci lidoví (tamže XXIII. 1930). — Řada autorů přispěla správami a obrázky zvonic a božích muk do Selského archivu sv. I.—XI., Boleslavanu sv. II. a j.

Nábytku věnovali pozornost zvláště pracovníci ve východních Čechách, kde Průmyslové museum chrudimské vydalo sbírku Lidový nábytek východočeský (Chrudim 1907); kromě toho vynikající předměty byly popsány v Památkách východočeských. — V. Smutný psal o malovaném nábytku na Polabí (Český Lid III. 1893), A. Šolta o vyrytých ornamentech na nábytku (Český Lid II. 1893), F. Vele o výzdobě židlic na Slánsku (Český Lid VIII.), M. Vanklová o ozdobě židlí na Moravě (Český Lid III, IV.) a j. — Informativní statí je přehled V. Fabiána: Lidový nábytek v Československu. (Národop. Věstník XXIII. 1930.) —


Předchozí   Následující