Předchozí 0134 Následující
str. 133

rých Čechů. (Program gymnasia v Rakovníku r. 1909.) — Na Slovensku obyčeje při smrti a pohřbu kriticky sebral Krištof Chorvát: Smrt, pohrab a mrtví v tradicii a zvykoch Pudových. (Slov. PohTady XV. 1895.) — Popisů a zajímavých zpráv nalezr neme ovšem více, ale vesměs jsou roztroušeny po monografiích krajů a po časopisech. F. Bartoš zpracoval zajímavou stať Smrt a pohřeb dle zvyků, názorů a pověr lidu moravského. (Obzor r. 1891, Deset rozprav lidopisných.) — Naříkání žen o pohřbu popsal F. Bartoš ve sbírce Lid a národ (sv. II.) a J. Herben re Světozoru (r. 1882). — M. Václavek upozornil na úkol družiček na pohřbu ve Světozoru r. 1883. — M. Béňa popsal Krštení a úvod i pohřeb v Českém Lidu (sv. I. 1892). — J. Žipek zaznamenal Pověry^ obyčeje o nemoci, smrti a pohřbu na Strakonicku v Českém Lidu (sv. IV. 1895). — F. Košák otiskl stať Nemoc, smrt a pohřeb v pověrách, v pověstech a obyčejích lidu na Rokycansku v Českém Lidu sv. VIII. 1899. — V poslední době studuje slovenské pohřební zvyky R. Bednárik. Ukázkou je na př. článek Pohřeb v Ska-čanoch. (Čas. mus. spol. XXII. 1930.) — Na Podkarp. Rusi zabýval se zajímavými hrami u mrtvého P. Bogatyrev: Les jeux dans les rites funěbres en Russie subcarpathique. (Le Monde slavě 1926.)

Obyčeje společenské. Volbu a práva stárků pěkně popsali J. Herben v Zlaté Praze 1885 (Staré hody) a F. Bartoš ve spise Moravský lid. — O zábavách při přástkách poučuje uvedená Zíbr-tova knížka Toč se a vrč kolovrátku, o slavnostech při dožetí spis téhož autora Obžinky (Praha 1910). V těchto pracích je uvedena i další literatura.

O zvycích při jídle a hodování starých Čechů poučuje č. Zíbrt vo spisech: Poctivé mravy a společenské řády při jídle a pití po rozumu starých Čechů (Praha 1890) a Řády a práva starodávných pijanských cechů a družstev kratochvilných. (Praha 1910.)

Obyčeje při různých pracích. Lidové obyčeje hospodářské rozebrala na srovnávacím základě D. Stránská v stejnojmenné práci. (Praha 1931.) Drobnější stať zpracoval J. Soukup: Obilí se vlní. (Český Lid XXVIII. 1928.) — Snůšku hospodářských zvyků slovenských shromáždil i P. Sochán: Starobylé zvyky slovenských roľníkov pri poľnej práci. (Bratislava 1930.) — V starších dobách obsažnou sbírku hospodářských zvyků sebral F. Bartoš: Pověry a zvyky lidu. moravského při hospodářství. (Český Lid I. 1892, Moravský lid.) — Některé drobnější příspěvky o zvycích pastýřů zachytili: A. Jirásek: Skotácké halekání na Náchodsku. (Český Lid [II. 1904.) — V. Kotrba: Bejčí svatba na Písecku. (Český Lid XX. 1911.) — Jaromír z Hrádku: Kravské hody. (Brdský kraj I. 1908.) — L. Bakešová: Naši staří pastýři (Čas. olom. musea XXXV. 1924) a j.


Předchozí   Následující