Předchozí 0022 Následující

sloví obsahuje přes 15.000 přísloví a tvoří mezník v dějinách našeho příslovnictví, poněvadž po sbírce Komenského zase obsáhlo celou látku českou, připojivši též rozsáhlý výbor slovanský. Čelakovský užil prací svých předchůdců, zejména sbor-níčků, jež vydali r. 1815 Jan Javornický, r. 1822 Mat. Jos. Sychra, F. D. Trnka r. 1831 a r. 1848 J. G. Liblinský. Z Jungmannova Slovníku vybral cenná přísloví Fr. J. Rozum a spolu s látkou čerpanou z pramenů jiných je vydal r. 1851.

V duchu romantických zásad o kulturním dosahu lidového podání se Čelakovský pokusil uspořádati Mudrosloví tak, aby vynikla jakási soustava filosofická, usnadňující výklad národní povahy slovanské. Proto rozvrhl látku podle hesel a provedl rozdělení celkem zdařile, ačkoliv nebylo lze vyhnouti se leckde nepřehlednosti. Mudrosloví řadíme k nejvýznamnějším dílům národopisným údobí romantického, poněvadž se Čelakovskému podařilo podati rozsáhlý soupis přísloví slovanských. Otiskoval je ve znění původním, ale připojoval české překlady, jež zase pronikaly do literatury knižní a odtud jistě též do podání lidového. Pokud jde o význam buditelský, řadíme Mudrosloví k Slovanským národním písním a k Erbenově Čítance slovanské.

Čelakovský, žák Dobrovského, přejal od mistra dvojí plodný podnět: Vytkl si za úkol shrnouti ukážky lidových písní slovanských v souborném vydání a poříditi sbírku slovanských přísloví. Podařilo se mu vydati Slovanské nár. písně, jež zasáhly do rozvoje sběratelské činnosti ostatních Slovanů, poněvadž názorně ukázaly mezery, jež bylo třeba doplňovati v jednotlivých zemích slovanských. Na př. kníže Certelev,[44] jeden z nejlepších znatelů lidové poesie ukrajinské, posoudil I. svazek Slov. n. pís. (Sěvernyj Archiv 1824), vytkl, že oddíl ukrajinský jest chudičký, avšak sám přiznal, že vina jest na pracovnících domácích, kteří by měli věnovati více pozornosti lidovým písním. Podobně bylo


Titulní list a strana Čelakovského „Slovanských národních písní". (1822.)


Předchozí   Následující