Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 109

Na pekárnu vedou tři stupínky, dosti vysoká podezdívka, na níž kamna spočívají, přesahuje pekárnu asi o stopu šíře a jest na ní položena čistě ohoblovaná a udrhnutá deska místo lavice. Říká se tomu »na pekelci« a povídají se tu v zimě pohádky. Na pekárni spávají děti. Mají tu svoje hračky, jaké se ve žďárských horách vyrábějí a jaké mnohdy děti samy na prodej malují.

V protilehlém koutě u okna zavěšena jest almárka »koutnice« či prostě halmárka, nejvzácnější kus nábytku, vždy na klíč zavřená, v níž nacházejí se peníze, lecjaké spisy a modlitební knihy. Pod almárkou sbíhají se v rohu lavice s lenochy modře natřené, před nimi stojí stůl s dvojitým trnožem, jehož vrchní deska jest nenatřena a jen se čistě udrhne. Kol stolu lenůšky či legáty s oblými, roztaženými nohami a vyřezávanými lenochy.

V průčelí mezi okny stojí truhla taktéž modrá s pestrým ornamentem, opakujícím se na posteli, halmárce a pouzdře, do něhož splývá závaží od hodin, u dveří do přístěnku zavěšených.

Postel stojí v druhém koutě, kde jest stěna do rohu poněkud širší. Jest odstavena ode zdi tak, že za ní k oknu může se postaviti ještě legát a přeslice. Postel má nebesa, totiž desku malovanou, na sloupcích spočívající. Na vrchu této umístěno jest vzácnější nádobí: koutní hrnce, plucar na víno, svícen.

Postel vystlaná jest peřinami v povlacích kanafasových, kostkovaných či »tabulkovaných«. Dvě duchny velké leží na sobě a tři polštáře nastlány jsou u hlav, jsou čtyřhranné a zovou se »zhlavce«. Vedle stojí kolébka.

Na stěně nad ložem pod nebesy jest zavěšen kříž a růženec. Za postelí stojí truhla jiná, jiného vzoru a barvy, nad ní u stropu visí police jako ostatní nábytek modrá s pěkným ornamentem »sluníčkovým«, na níž zavěšeny jsou různé žbánky a nastaveny mísy a talíře, vzácné staré práce. Druhá polica či lištva visí nade dveřmi do přístěnku a nachází se na ni zabodnuty i staré železné nože a vidličky.

U postele stojí stolička (podnožka) modře natřená a za nohu postele uvázán jest na provázku »pacholek« (zouvák), aby se pantáta hledáním zdržovati nemusel a jen si ho přitáhnul.

U průčelí mezi okny visí obraz sv. Trojice, před ním lampička, pod ním menší obrázky. Nad stolem holubice-Duch svatý. Podle u okna zrcátko na dlouhém provázku, kterýž si pantáta, hole se, zaklesne na výše umístěný hřebíček, aby před zrcátkem státi mohl. Pouzdro na břitvu visí vedle.

Do oka padá rychtářské »právo« zde zavěšené, udávajíc, že bydlí zde rychtář.

Nad lavicí u stropu jest přibita modře natřená »lišátka«, na níž spočívají obrazy na skle malované. Na halmárce stojí »boží muka« v láhvi. Za obrazy zastrkány jsou kočičky březí od letnic, svěcené věnečky od Božího těla a obrázky z poutí. Mezi obrazy a hodinami visí snovadlo s přízí. Na řimse či »lištvě« nad kamny jsou boty, trochu oděvu, rozsívka, osnova, přadena, pytle, koše »klebetníky« a stará čepica.

Vejdeme do přístěnku. Tuto nacházejí se dvě almary, jedna z nich jest zelená pomalovaná ornamentem »hřebíčkovým« (karafiátovým) v žlutavých polích čí »tabulkách« s vysokým účelem« (vrškem) a »šuplaty«. K této jest stejná truhla, taktéž dole se »šupletem« (zásuvkou). Druhá rovněž zelená má v prohloubených polích červených květy žlutavé, dvéře zavírají se do ostré hrany.

Postel zeleně natřená s modrobílými povlaky stojí pod almárkou koutní. Nad ní na lišatce nachází se obrazy.

Dále nachází se zde špižírna či moučnica, truhlice to na vysokých nohách s víkem na petlici, starou vařečkou zastrčeným. Podle stojí přeslice a kužely, na almaře motovidlo, na stěně zavěšeny jsou hachle a kracle na len, věnce z lenu vychachlované, len vymědlený, potáče, přadena režná, provařená a bílá.

Dále stojí zde díže s kopistem násypka a dlouhatý »vokřín« na mouku, síto na mouku a vokříny na chleba. Veliký hrnec hliněný na máslo a stoupu na tlučení máku rovněž hospodyně v přístěnku nechává. Taktéž necičky na těsto a válek. Na truhle na několika vokřínech jest uloženo pečivo, jaké se ve žních a vůbec v pracovních dnech pekává. Jest z domácí vejražky a sice: velké koláče, dolky a buchty. Na stole v sednici jest na vokřínech a talířích pečivo sváteční a příležitostní: koblihy, trdelníky, koláče, boží milosti, ptáčky a kohoutky. Koláče svatební, děťátko, beránek, smažený věnec zdobený suchým ovocem jsou tu taktéž. V košíku z kořínků jako vokříny pleteném znázorněna jest jablky a malovanými vejci koleda vánoční a velikonoční.

Vycházíme ze světnice pohlednuvše ještě na plotnu, kde stojí hrnce plíšky spravované a drátované a hrnce »dvíčata«, v jakých se oběd na pole nosí. Dále stojí tu loučník posunovací a na pekárně leží hoblík k dělání loučí.

Vejdeme znovu do síňky a všimneme si almary tuto stojící, pro kterou ve světnici nebylo místa, pak štoudve na vodu s hrotkem k nabírání.

Vejdeme do maštale. Tuto nachází se žlab dřevěný s jeslemi. Na žlabu přibit jest »šlahoun«, v němž zapuštěny jsou kruhy na uvázání koňů. Palanda ku spaní pro čeledína jest zvýšena a nad ní malá polička pro tohoto na boty.


Slováci z Nové Vsi u Uh. Hradiště.


Předchozí   Následující