Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 165

a vyšívaný, často pouze ornamentem geometrickým; rovněž ozdoben je vzadu při průvlaku třemi skupinkami. Vyšívání zhusta bývá červené a žluté, tím způsobem vyšit i vínek a nádherné pleny i fěrtochy, jež na výstavě národopisné byly bohatým svým provedením chloubou vy-šivačského oddělení Plzeňska-Kralovicka.

Není pochybnosti, že krásné a karakteristické tyto pleny i fěrtochy panovaly i dále v Lounsku a Slansku, jak tomu svědčí stopy dosud zachovalé, a že odtud se šířily po Boleslavsku, Česko-dubsku a Polabí. Ale obraz celistvý, jaký poskytuje Slansko a Lounsko památkami krojovými, nejvíce zachovalými, připíná se spíše k okolí pražskému. Malé, cele mřížkované (jourové) čepečky podobny jsou českobrodským a kouřimským. Loktušky i fěrtochy bílé a velmi bohatě zlatem prošívané připomínají Berounsko i Karlínsko; šněrovačky vysoké s koženými šůsky, zlatohlavem potažené, se zlatým zubem spínacím i portami (někdy je šně-rovačka všecka kožená a jen části pod loktuškou viditelné posázeny jsou portou), vypadají zcela [tak jak ony od Jílového, D. Kralovic, tedy z Posázaví. Sukně tibetové a hedvábné, květované, damaškové šněrovačky zelenavé a růžové, hedvábné fěrtochy a špenzry, střevíce s přaskami, objemné zlaté čepce z předu s řáskovanou zlatou krajkou, vzadu s garniturou hedvábných smyček, doplňují takto krojový obraz Poohří, pokud se ženské pleti týče.

Muži šatili se jako jinde kabáty, vestami a kazajkami modrými a měli v oblibě i kastorové klobouky vysoké i opasky vyšité pavím brkem s velikou přeskou mosaznou.

Tentýž kroj,*) vynikaje však ještě větším bohatstvím, vkusem a noblessou, panoval v Polabí; polabské pleny, i bílé, zlatem prošívané i »karmazínové«, někdy i starobyle křížky vyšité, známy jsou již z prvních výstav krojových, rovněž jako opasky úzké, hřebíčky hustě pobité, jež zvláště v Poděbradsku jsou časty.


Děvče v šátku karmazínovém z Mladoboleslavska.

Fotografie Bogra v Mladé Boleslavi.


Nevěsta z Mladoboleslavska.

Fotografie Bógra v Ml. Boleslavi.

Pruhem země ve příčině krojové. a vyšívání nad míru zajímavým a památkami bohatým je Pojizeří až k německé své hranici Ještědu-Liberci, totiž Mladoboleslavsko, Turnovsko, Českodubsko. Jsou to končiny zcela souvislé a přece každá má svoje určité zvláštnosti. — Tak Boleslavsko**) kloní se Nymburskem k Polabí, Novobenátskem k Pražsku, Českodubsko či Hory Ještědské dle svědectví starých pamětníků a pamětnic leccos přibraly z Němec.

Na rozdíl od Chodska vyniká na Boleslavsku hlavně úbor ženský. Mužský šat (representovaný na výstavě »biblařem«) má střih kabátu a vesty (zde »puntu«) jako v jiných krajinách českých a na Hané, s jemným, však jednoduchým vyšíváním; pamětihodna jest pouze barva šatu, červenohnědá, a košile při rozparku náprsním zlatem vyšitá. V kroji ženském seznamujeme se s mnohými zajímavými kusy i názvy a poznáváme zároveň, že se tu dosti lišil šat žen od šatu svo-bodnic, že tyto jinak k muzikám, jinak do kostela chodily a že i výstroj nevěsty vynikal četnými zvláštnostmi.

Střevíce na Boleslavsku nejoblíbenější byly zelené, vyšívané, punčochy nosily se bílé. Tenká košilka má rukávy sdrhované, cele vyšívané, »dudy«. Sukně jsou hedvábné neb vlněné, válečky, prým-ky a šňůrkami zdobené, sukně však děvčat jdoucích k muzikám bývaly bílé plátěné neb mušelí-nové, »kátrovými« (»mřížkovými«) pasy na příč cele prostoupené. Šněrovačky podobají se nádherným zlatým neb stříbrným vyšíváním i tvarem svým šněrovačkám středočeským. Nejstarší kabátky byly damaškové »kyrysky«, při přednicích a límci pestře vyšívané, kolem výstřihu a při zápěstí skládankami ozdobené; později nosily se známé kabátky a špenzry s »pintou« a límcem. Přes šněrovačky i do výstřihu kabátků užívalo se »radliček« či »roužek« (jinde »půlky«), bílých, někdy žlutě prošívaných; přes ně, za slavných příležitostí, kladly žen-


*) Viz i ve »Zvykosloví« vyobrazení mužských i ženských krojů na Roudnicku od F. Kučery.
**) Mladoboleslavsko, hlavně zásluhou paní Barbory Hoblové, zastoupeno na výstavě národopisné co nejbohatěji, pokud se figurin, částí krojových, vyšívání a jiných památek dotýče.

Předchozí   Následující