Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 183

s kvítečky a krajem tištěným), »tkaničkové« s prolamováním, bílé vyšívané, »lipské« atd. a »rožnovské« tištěné kasanky (zástěry) ze dvou půlek na »stienké leknice«. V zimě nosily ženské dlouhé kožichy, u krku a rukou liščinou, na spodu teletinou zdobené, barevnými kůžičkami pošité a od boků odstálé. Punčochy nosily se červené, v Bordovicích ale juž černé vrapené. Obuv byla na leto střevíce, vlastně nízké botky, »s ušima« (jazykovitým přeložením) přes šněrování z červených pentlí, podobné »lípačům« u Val. Klobúk. V zimě však nosily se »papuče« z černomodrého sukna, rovněž nízké a s ušima, ale na uchu byl střapec. Vdané ženy nosí dosud na hlavě pod šátkem škrobený čepec s úzkým vysokým dýnkem v předu síťkovaný, tak že se zdá, jakoby ve vlasech zastrčen byl vysoký hřeben. Čepců těch z předu neviděti. Nevěsty bývaly na svatbu vždy zapentleny či jak tu říkaly »zahlazeny«.

Poznamenati sluší, že nevěstinské plachty zdejší neměly pruh vyšitý jako jinde pozdél, nýbrž na příč, tak že týž při ověšené plachtě po zádech od týla dolů splýval.

Stejný kroj měly i Hodslavice, rodiště Palackého, odchýlily se však před několika desítiletími tím, že mužové kroj vůbec odložili a ženy místo leknic a kromrážek zavedly sukně a k nim kordulky vystřižené kulatě. Rukávce ztratily


Kroje od Mistřína a nevěsta z Karlina u Kyjova.

Dle fotografie F. Krátkého.

duté rukávy a dlouhé tacle, tak že dnes kroj je úplně zkažen. Podobně zkažen kroj v okolí Frenštátu, Příbora a Místku. Kozlovský houslista a děvče z Kozlovic, jichž figuríny byly ve valašském oddělení výstavním, alespoň poněkud znázorňují starý kroj z Frenštátska. Houslista měl tmavomodré úzké nohavice do bot, červenou vestu s bílými olověnými knoflíky u kapes a na předu a dírkami lemovanými a střapci opatřenými, košili otevřenou a jen špendlíkem zapjatou a vysoký klobouk. Děvče z Kozlovic mělo černou, hustě vrapovanou leknici, vrapené černé punčochy, střevíce s ušima, kordulku černou soukennou oble vystřiženou, s pentlí kolem výstřihu modrou a se zelenými střapečky na předu, na háčky zapjatou. Rukávce měly černý úzký límeček a byly pod bradou červenými pentličkami zavázané. Vlasy spleteny v lelík s mašlí pentlovou.

6. Kroje na moravském Slovensku (slovácké).*) A nyní na slunné, vinorodé Slovácko, ten nejzachovalejší kout Moravy!

Vše, co jinde na Moravě z kroje lidového leda ve zbytcích se udrželo, vše to tu na jižní Moravě úplně žije a nejen žije, nýbrž i se po většině rozvíjí, byť i na úkor bývalé jednoduchosti a starobylosti. Ale i tyto dvě zvláštnosti pravého kroje najdeme, ovšem jen v zátiší hor, v krajích světa vzdálených, ku příkladu kolem Starého Hrozenkova, Březové a Velké.


*) Viz str. 16., 65., 108., 109. a 123.

Předchozí   Následující