Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 217

Ale za to pro dítko, kteréž z choděcí stoličky rozběhne se do světa, přestojíc šťastně nebezpečí různých nemocí, jest zde připraveno různých hraček. Pro jarní čas těší se děti šoupáním fazolů v důlky, koulením kuliček a hraním v kamínky, krom toho máme zde rozličné druhy míčů: gumové, kožené sešité z různobarevných kousků koží a nejprostší míče upravené z dobytčích chlupů, jak při hřbelcování se v kouli uhnětou. Míče či »mičudy« takové dobře se odrážejí.

S jarem přichází půst a velikonoce. Přináší dětem radovánky. Děvčátka strojí k smrtelné neděli smrtky, na- vlékají »páteřky« či »řetázky« z kousků slámy a barevných klůcků a papírků, zdobí stromek vejdumky a pozlátkem. Hoši těší se zase na neděli květnou, nesou světit »kočičky« a pak svatý týden přináší jim klepáním a hrkáním poledne a klekání, také vyražení. Různých hrkaček a klepaček máme zde shromážděno. Obvyklé kraslice ovšem nescházejí, jakož i pomlásky z proutí spletené. Znázornění některých her velikonočních nalézalo se v oddělení pro obyčeje výroční. K jarním hračkám druží se špačky či pičkrlata s příslušnými napalovačkami či palestrami. Také český hudebnický duch záhy se probouzí v malých našich venkovanech a píšťalky a moldánky z vrboví tvrdí záhy muziku, až uši zaléhají.

Stejně s vrbovím dostává mízu i bez, a rozličné bouchačky ze stonků jeho zhotovené obveselují mládež. Z dřeně pak zhotovují děti vstavače či dušičky.

Ku střílení z bouchaček bezových druží se střílení z luků a pušek, nazvíce ze šindelů zhotovených, a házení z praků. Dřevěné šavle a papírové čáky doplňují výzbroj při hře na vojáky.

Děvčata spokojí se bouchačkami brkovými s pisty z bramborů a baví se raději pletením věnečků z kvítí, hotovením řetězů z lodyh pampelišky a rozličnými bručály z travin a listů. Ze sítí zhotovují košíčky a dýmky.

Letní pouti a jarmarky přinášejí dětem obdarování svatými obrázky, olověnými prstýnky, perníkem a cukrovím, hračkami dřevěnými, pestře omalovanými a hliněnými, hlavně nádobíčkem pro děvčátka.

Ale v letě pohraje si ta mládež ve světnici leda za deště a tíhne jen a jen ven; rostouť v letě hračky samy na polích a stromech, na mezích a lukách. Škoda, že takové vadnoucí a jedlé hračky nedaly se znázornit, právě tak jako se nedalo dělání rybníčků a jiné radovánky v přírodě.

Podzimní větry vyzývají k pouštění draků. V krajinách, kde pěstuje se kukuřice, upravují hoši panáky z lodyhy a listů a pouštějí tyto jako draky do povětří a i po vodě. Lodičky ze stromové kůry taktéž jsou všade známy.

Při ohníčku, jakýž si hoši pasáci v polích na strništích zapalují, pekouce brambory i vejce, neopomenou se cvičiti také v kouření. Máme zde dýmku zrobe-nou z košťálu zelného s násadkou brkovou, tabák nahradí bramborová nať. Blížící se zima zaměstná děti ve světnici a tu baví se rády hračkami, jaké se jim zakoupí i jaké si samy zhotovují. Ven si ovšem také vyběhnou na klouzačku, nebo koulovat se anebo udělat sněhuláka. Ale nejvíce hrají si přec doma. Děvčátka ovšem nejvíce dbají na panny a zhotovují si tyto z hadrů, any se lépe oblékají než prosté dřevěné loutky s nehybnými údy, jaké se na jarmarce kupují. Hadrové panny a panáky jmenují »mudiny« a máme jich zde slušnou kolekci, celé rodiny, od nejmenších do největších, od dětí v peřince až do panáka ustrojeného za pána. A z rozličných krabiček sestavené postýlky, vozíčky, houpačky zastávají nábytek a působí radosti dost a dost. Uražená ucha od hrnců slují malým hospodyním »kravami« a zabaví i potěší je.

Hoši baví se pletením košíků z vrboví, zhotovují si »dámu« ku hře na vlka a mlejnek, někdy a to nejča-stěji nakreslí se dáma uhlem neb křídou na stůl a kameny vyřežou se z bramborů a řepy. Tyto poslední mohou se aspoň sníst. Hračky zhotovené z chleba se nejedí, ale pracují se i na prodej, vystavené zde tyto hračky pocházejí z Pošumaví.

Dále vystřihují z papíru rozličné hvězdice a figurky a skládají koníky, kabátky, kalhotky, stoly, židle, loďky, čáky, měchy, hrnce, což slouží k milé zábavě. Ze dřívek skládají se hlavolamy, jichž rozložení a složení bystří dětský rozoumek.


Smrtholka z Horácka.


Předchozí   Následující