Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 224

Přástky na Domažlicku.

Dle fotografie Brunera-Dvořáka.

rodičů, a obě strany sejdou se až v hospodě. Skrývání nevěsty a kupování též nebývá vždy před oddavkami; jindy bývá až po oddavkách, neb po čepeni a pod.

Svatba na Národop. výst českosl. byla hojně zastoupena a sice provedla se se všemi obřady svatba z Plzeňska, Valašska (z Polánky) a Troubska (z okolí Brna), hanácká od Kroměříže a slovácká z Velké. Mimo to konaly se dvě skutečné svatby slovácké u Hudečka v Čičmanském gazdovství. Obřady a zvyky v podstatě jsou všude stejné. Různost je v krojích, písních a tancích. V paláci byla svatba jednak v oddělení zvykoslovném, jednak v odděleních krajinských znázorněna. Viděli jsme tam starý olejový obraz svatby moravské a vyobrazení svatebního průvodu selského, pořádaného r. 1836 na počest korunovace krále Ferdinanda a královny Marie Anny. Vyobrazení pocházejí od Fr. Hlaváčka. Dále vystaveny byly jednotlivé části svatebního kroje, svatební vínky, mezi nimiž vynikaly slovenské purty, pestré vo-ničky, plachetky, svatební stromky, postroje, hlavně hanácká sókénka, svatební praporce z okolí Počátek, brána k zaly-kování cesty svatebnímu průvodu. Vysoce zdařilé bylo upravení námluv na Plzeňsku.

Vstoupením v stav manželský nastává člověku druhá a hlavní perioda života. Muži i ženě přibude starostí, a na zábavy není mnoho pomyšlení. Život plyne při práci a doznává změn potud, pokud roční doby práci rozdělují. Obyčeje tedy souvisí s prací, která mění se dle ročních dob, a není zvláštních zvyků vyplývajících z věku, nýbrž máme v této době obyčeje výroční. Práce ženina méně již podléhá změnám ročních dob, a některé části jsou stejné po celý rok. Proto také mělo být ve výstavě uspořádáno v tomto rámci zvláštní oddělení, vyznačující ženinu práci v rodině, bohužel však nedošlo k tomu. Důležité jsou též obyčeje, týkající se šestinedělky, její ošetřování, její dary, všeliké hojné pověry, z čehož všeho dosti se dalo vybrati, aby i tato perioda byla poněkud znázorněna; ani toto oddělení nebylo možná na výstavě více provésti.

V práci znenáhla hospodář i hospodyně sestárnou a děti jim dorostou. Opět chystají svatby, ale ovšem ne více sobě, nýbrž dětem svým. Dcery provdávají jinam, nejstarší syn přivede si domů nevěstu a brzy potom přenechává starý hospodář mladým majetek a sám odebírá se na výměnek. Život ve výměnku a uspořádání výměnku měly býti znázorněny a byly do jisté míry v statku horáckém a opavském. — Po výměnku následuje již jen smrt. Bohatství zvyků bylo by nám tu líčiti, ale z pochopitelných příčin zvykosloví při smrti nedalo se provést na výstavě a proto odpadá i našemu popisu.

Vedle života rodinného jest i život společenský v různém věku různý. Při líčení života a zvykův líčili jsme až dosud též poměry společenské, a zbývá jen přičiniti ještě dodatky. Na veškerý život mívala dřív veliký vliv robota.


Předchozí   Následující