Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 247

dodatky sem spadající. Účely výstavní vykládají s dostatek, že pavilon slanský spokojuje se jen povšechným obrazem těchto charakteristických budov. Vzata jen část celého statku, totiž stavení obydelné. Na vysoké kamenné podezdívce hledí průčelí statku s dvěma okny, umístěnými v lepenicovém hořejšku, prostornějšími nežli ve skutečnosti, k cestě. Vrchol lomenice, sříznutý na zad; dodává štítu domu zvláštního rázu. Před štítem napodobena malá zahrádka, ohrazená nízkým plotem z vrbových prutů. Uvnitř touto podezdívkou zvyšuje se obytná světnice do neobyčejné výšky, jak toho žádaly vysoké skříně a potřeba, aby se získalo více prostoru pro navěšení předmětů, zejména zbraní a diagramů na zeď. Sem do této rozsáhlé, zvýšené síně uchýlila se souborná kolekce okresní. Po dřevěných schodech vystupujeme na lehkou pavlač a vcházíme úzkými dveřmi do stavení, kde v prvním patře na pravo pohlížíme dovnitř světnice selské a městské, které obě po starosvětsku pečlivě byly upraveny.

Cenná jest obzvláště selská sednice; bylyť jí vzorem světnice na Slansku až dosud zachované. Rozhlížíme se po její trochu přeplněné prostoře. Prozíráme zatím nábytkem k její stavitelské úpravě. Zrak náš sveze se po bílých stěnách, ne příliš vysokých, k starobylému stropu. Na silných trámech, do čtyř hran otesaných, spočívají mohutné fošny, položené přes sebe »na záklopku«. Strop natřen je do hněda hovězí krví. Ke stropu a k trámu připevněna dvě bidýlka na zavěšování částí oděvu i jiných věcí; vidíme tam hustě pletený košík na vodu. V rohu u dveří rozkládají se stará


Slanský pavilon.

kamna z polévaných reliefových kachlů. Naproti dveřím v rohu mezi okny postaven dubový stůl na masivním vyřezávaném podstavci. Za ním opírají se o zeď lenochy podélných lavic; k otevřeným jeho stranám přisunou si židle s originálními zařezyna lenochách. Na stole chléb s dřevěnou slánkou hlásá pohostinnou mysl obyvatel. Nad stolem ve »svatém rohu« sklání se krucifix se zavěšeným růžencem a svěcenými kočičkami, které tu zůstanou až zas do květné neděle, kdy budou vystřídány čerstvými. Po stranách kříže visí obrázky svatých na skle malovaných. Vedle toho na stěnu ke kamnům přibita pevnými hřeby závěsná police s různým nádobím. Blíž ke dveřím kropenka. Ostatní nádobí ukládá se do misníku nebo na druhou polici, která v našem interieuru je přibita na stěně protější. Vedle misníku visí staré hodiny; místo závaží stačí pytlíky naplněné pískem. V druhém koutě naproti stolu stojí těžká dubová postel s nebesy; na ní vyřezávány jsou hrubými zářezy architektonické ozdoby. Při ní, co by pohodlně rukou dosáhl, ve stejném směru s postelí postavena je pěkná malovaná kolébka. Za postelí přiražena ke stěně malovaná almara. O zaměstknání ve světnici svědčí kolovrat s přeslicí, na níž načechraný kužel zrovna jakoby zval hospodyni, aby usedla na přistavenou židli a dala se do přádla. Motovidlo a drhlice, visící na stěně, jsou k tomu doplňkem. Síň oživena je dvěma zdařilými figurinami, ustrojenými v starém kroji: sedlák ve všedních šatech, selka ve svátečních. Bezpochyby některé sousedce posloužila a právě přichází od křtin.

Pěkně upravena byla i světnice měšťanská, která nám má znázorniti bohatší domácnost z XVIII. století, pro niž ve skutečnosti nenalezli již vzoru. Do světnice této sneseny části nádhernějšího starého nábytku, vykládaného nebo vyřezávaného. Tím, že obě světnice umístěny vedle sebe, jasněji proniká kontrast v jejich zařízení.

Světnice tyto byly jádrem celé výstavky slanského okresu. V nich obrážel se také bývalý život tamějšího lidu dost všestranně. V prostorné vysoké místnosti dolejší sestaveny jako doplněk některé věci jednotlivé.


Předchozí   Následující