Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 250

k zaniklému životu venkovskému. Ovšem dole v pavilonu slanském byl obraz starého života lidového daleko úplnější. Za to svou historii a památky umělecké kraj tento mohl rozvinouti velmi bohatě.

Praehistorická a archaeologická naleziště tohoto kraje patří k nejbohatějším v Čechách. Zde příroda člověka zvala nejvábnějšími výhodami, úrodnou půdou, bohatým vodstvem i mírným podnebím k stálému bydlení. Proto se zde nachází tolik zbytků po dávných obyvatelích. Tolik pohřebišť, hradisk, jako je na Třebenicku a na Slansku, nachází se málokde v Čechách. Jsou v nich zastoupeny i různé doby, velmi od sebe vzdálené a mnohé památky patří k nejvzácnějším z tohoto oboru. Byly vystaveny jednak nahoře v lounském oddělení, jednak dole ve slanském pavilonu velmi hojně. Z okresu mělnického A. Dvořák, uč. měšť. školy, vypracoval mapu hradů, zámků a pohřebišť.

I co se týká starých památek uměleckých, tento kraj má u našich odborníků velmi slavné jméno. Četné zříceniny starých hradů, jimiž věnčeny okolní kopce, zejména z hradu Košťálova, poskytly mnoho řídkých památek archaeo-logických různého druhu. Vzácné práce umělecké ukrývaly se v okolních kostelích a hradech i v domácnostech městských: staré obrazy, relikviáře, sochy z různého materiálu, zejména pěkné hojné dřevořezby krucifixů, skupinových


Výstavka vysocká.

Dle fotografie F. Dvořáka, člena K. F A.

obrazů, umělecké práce kovové, jako monstrance, lampy, šperky, i prostší předměty, vše to hojně zastoupeno jednak nahoře v oddělení obvodovém, jednak v samostatném pavilonu slanském.

O bohaté historii svědčily též hojné listiny — některé z nich sahaly do dob velmi dávných — záznamy písemné z různých dob, pečeti a pečetidla, hojná rychtářská práva obyčejně s mosaznými rukami uměle kovanými. Této stránky týkaly se i hojné fotografie starých staveb a památek uměleckých z Libochovic, Budyně, Brozan, Redhoště, zřícenin starých hradů a j. v.

Z osamoceného oddělení českého Severozápadu procházíme oddělením zvykoslovným a za ním na pravo staneme před originelním dioramatem vysockým. Jím počíná se rozsáhlý obvod českého Severovýchodu. V obvod tento při instalaci sloučily se dvě oblasti, v programu jako samostatné zamýšlené, totiž Podkrkonoší a území Kladského pohoří; přibrána k němu i valná část českého Pojizeří dolního. Tím způsobem zahrnuta v tento obvod oblast na severu s městy Vysokým, Jilemnicí, Semily, Lomnicí, Železným Brodem, odtud na jihozápad Turnovem, Mnichovým Hradištěm, Bělou až k Mladé Boleslavi a k Novým Benátkám, dále na východ Sobotka s Jičínem, Novou Pakou a Hořicemi. Ze severního Polabí pojaty sem exposice Králové Dvora, Jaroměře, Rychnova, Vamberka a jiné menší. Samostatnými exposicemi v tomto všeobecném oddělení vynikly obzvláště Vysoké, Hořice, Mladá Boleslav a Turnov.

Celé Podkrkonoší, jak pojato bylo na Národop. výstavě českosl. v jediný obvod, již zeměpisně dělí se na jisté pásy. Na hranicích na severu tyčí se jakoby na ochranu naší vlasti vlnitými svými vrchy ponurý pás krkonošských


Předchozí   Následující