Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 266

chovaly, staré brány a hradby, staré památky stavitelské, zejména chrámy a jejich součásti vnitřní i vnější, portály, oltáře, náhrobky, sochy; kaple, kláštery, radnice, kašny, starobylé domy rodinné, mlýny; zámky a j. Zvláště Horažďovice jeví starobylý svůj zevnějšek. Jeden obrázeli ukazuje nám toto město již z r. 1421. Klatovy z dob minulých zobrazovaly rytiny: jedna ze XVI. století, druhá z r. 1650; kromě toho pérová kresba od Höhma z počátku XIX. stol. Blatnou viděti na rytině po velikém ohni roku 1838. Hojně přihlíženo též k památným místům okolním. Tak Zelená Hora při Nepomuku, hrad Rabí na Horažďovicku a j. v.

Přečetné vsi fotografované celými pohledy z okolí, zejména strakonického, horažďovického, blatenského, netolického a volyňského ukazují nám ráz osad pošumavských. Samé vsi skupených staveb s budovami většinou kamennými, rovného průměrného dojmu; z nich vyniká z pravidla kostel s bílou věží. Pro návsi západních Čech — týž ráz objevuje se též na Domažlicku a Plzeňsku — zdá se mi charakteristickou známkou kaplička na návsi různého tvaru, nejvíc šestiboká, ale též čtyřhranná nebo kulatá. Na Volyňsku jsou obzvláště význačna bílá kamenná nízká vrata. Charakteristické stavby lidové, zejména starší, obytná stavení, stodoly, nádvoří, štíty domů, zvonice fotografovány o sobě. Tolikéž význačné tváře obyvatel vystiženy fotograficky.

Starou domácnost českou illustrovaly některé předměty, kterých všímali si zejména na Strakonicku. Kované lucerny s prosekávanými ozdobami dochovaly se ze starších dob formanských; zvláště se jich užívalo na vozy při vojenských přípřežích. Podobného rázu byly tu staré podkovy, udidla, kliky a jha na voly a j. z doby ještě mladší. Staré hoblíky na louče, dřevěné zámky pamatují války Napoleonské (jeden z r. 1804, druhý 1809) a hojné kožené opasky. Tolikéž hliněné soudky na tlučení másla, »lávičky«, zvláštní to soudky na vodu, vymizely snad již z oběhu. Dřevěné korbele s pěkně vyřezávanými víčky vzbudily asi milou upomínku u těch, kteří jich ještě užívali a jinak si je chválí nežli naše skleněné džbánky a sklenice; k týmž gastronomickým úvahám povzbuzovaly i staré mlýnky pěkných tvarů. Na staré zvyky upomínaly dvě mušlové trouby na mračna z kostela dožického na Blatensku.

O průmyslu a zaměstknání lidovém v Pošumaví podávala nám výstavka jeho zajímavý obraz. Viděli jsme tu právě tak jako v sousedním Domažlicku živou ještě výrobu krajek, jež je tu dost rozšířena. Zastoupena byla jednak dovednou prací, zejména větší kollekcí rukodílných krajek J. A. Kozáka (při každé krajce výrobkyné její označena jménem), jednak přehojnými vzorky skutečnými a na papíru vypichovanými. Prostá venkovská krajkářka patrně jistěji vládne jehlou nežli tužkou. Vyšívky kasejovické nabízela zde ke koupi vyrabitelka jejich, Ant. Kočovská. Strakonice znázornily zde svou světoznámou výrobu fesů celým pochodem od surové vlny ku praní a barvení jejímu, předení a tkaní jejímu na zvláštním mechanickém stroji staršího systému. Dávný způsob barvířství mohli jsme si představiti podle některých předmětů, zejména hojných forem barvířských, vzniklých jednak vyřezáváním na ploše, jednak zabodanými tupými jehlami. Otisky těchto forem podával vzorek sám. Téhož druhu byly i hojné pernikářské formy. K historii řemesel vztahovaly se četné památky cechovní, zejména listiny, záznamy, účty a podobné památky z různých dob. Kvetoucí kdysi ryžování zlata ve zlatonosné Otavě zobrazeno fotografiemi. Jinak mohli jsme se poučit o tom, jak vyrábějí se na Sušicku a Netolicku známé dřeváky »nejšle« od první práce až do úplného jich vyhotovení. Na některých osvědčili i umělecké nadání pěknými řezanými ornamenty. Živým dokladem toho byla výstava Pošumavské jednoty v Chodském statku.

Na všeobecné zaměstknání za starších dob ve všech domácnostech českých upomínaly kolovraty, přeslice, navijáky, dřevěné cívky a podobné nástroje, pomocí nichž zpracovávali dříve len. Staré kolovraty byly zajímavé zvláště sestavením kol a celým důmyslným zařízením.

K tomuto oddělení pojila se souborná výstavka kláštera Inářského. Do té sneseny hlavně krásné památky umělecké, staré obrazy s bohatě ozdobenými barokními rámci, plechové desky s vypichovanými ornamenty národními, při nichž na význačných místech zasázeny barevné kaménky a skla. Ještě pozoruhodnější byly krásné předměty plastického umění, vesměs drobné práce; především dva mistrné sádrové reliéfy: Snímání Krista s kříže a Ukřižování Kristovo, vedle nich několik malých krásných prací řezbářských, originální krucifixy (na dřevě kříže vyřezávány jemné ornamenty) a j. v. Většinou z nich mluvilo tiché zaměstknání mnichů, kteří mrtvý klid a nudu zdí klášterních zaháněli tímto zdlouhavým tvořením uměleckým. Literárně život jejich prozrazovaly Annaly kláštera Lnářského ze XVII. století Z konce XVII. století (z roku 1698) byla mapa velkostatku Lnáře a okolí, která podávala naivně tuto dědinu s ptačí perspektivy. Fara kadovská a bozděkovská přispěla sem pamětními knihami farními z XVIII. století.

Takovýchto obrázků, prací řezbářských i kovových, jimiž vycházelo na jevo výtvarné nadání tamějšího obyvatelstva, bylo z jiných okresů hojně sebráno. Z Klatova vystaveno na př. asi 10 kovových křížků, z nichž každý má jiné pojetí umělecké, zejména též jiné rozpjetí Krista. Byly objeveny v jezuitských hrobkách. Dost často podobné předměty označovány jako práce samouků. Tím lepší svědectví vydávají uměleckému nadání svých původců. Mnohé drží se již po několik pokolení jako rodinná památka v příbuzenstvu. Často libují si i ve vyřezávání různých hraček; na příklad trpělivě vyřezávají dřevěný řetěz z jednoho kusu dřeva (z Blatné), vpravují celé umučení Krista, urobené z dřeva, do láhve, vyřezávají ozdobně růžence ze dřeva i z kosti; uměle zdobí řezbami hole, dýmky (oblíbena je na nich postava psa); tvrdé roubíky — těch byla zde sbírka asi 18 zejména z Vodňan — krášlí buď řezanými ornamenty nebo vy-kádáním, vidličky, lžíce s pěkně vykládanými rukojetmi a j. v. Z Nepomuka vystaveno bylo vedle krásného řezaného krucifixu 30 stříbrných knoflíků vkusně zdobených; v Klatovsku dva zrcadlové rámce s národními ornamenty.

Jako v jiných odděleních i zde zastoupeny byly četné psané knihy, záznamy, malované modlitby; význačné vazby, neumělé obrázky na skle a j.


Předchozí   Následující