Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 275

Dále nalézala se tam celá sbírka fotografií nejstarších gruntů hanáckých z okolí Litovle pořízená péčí dra. Smyčky a sbírka sl. M. Vanklovou kreslených štukaterských ozdob ze starých těchto gruntů, sbírka kreslených vzorů hanáckých od slečen Wiedermanových z Nákla, p. Vaňka z Tovačova a bohoslovce Fr. Dvořáčka. Samostatné oddělení mělo ještě město Přerov, v jehož oddělení nalézaly se ponejvíce cechovní památky: pečeti, listiny a p. a pak pěkný model horního Přerova, památky a podobizny vynikajících mužů přerovských se sochou Komenského v čele.

O oddělení to největší zásluhu má odbor přerovský s předsedou drem. J. Stránským a jednatelem prof. Kabelíkem.

Zajímavé byly též obrazy Černé panny Marie z okolí Prostějova, pak obraz Trojice představující mužskou hlavu s třemi tvářemi, jichž několik známe z Holešovska, pak cetkami a barevnými papírovými květy vyšňořená vosková figurka Panny Marie s dvěma korunovanými dítkami v náručí.


Krajinská výstavka přerovská.

Dle fotografie F. Dvořáka.

Lidovou literaturu zastupovalo množství psaných modlitebních knih, s barevnými inicialkami, několik domácích, lékařských a čarodějných zápisků, zajímavé staré formule zaříkací, množství zajímavých listin a knih památních. Psaný materiál národopisný, péčí dámského odboru olomúckého sebraný, sestavila pro oddělení hanácké velmi pečlivě a systematicky M. Procházková.

Bohatě zastoupena byla keramika zvláště v oddělení vyškovském a olomouckém. Vyškov, jak známo, od pradávna proslul hrnčířstvím. Sbírka, která zde byla snesena, a která také z největší části měla asi původ ve Vyškově, byla znamenitá, a tuším nesejde se pohromadě nikdy více. Největší kolekci chová národopisný spolek ve Vyškově zřízený a v čilé činnosti udržovaný několika horlivými pracovníky. Uvádíme z nich aspoň pp. Konopku, Tebicha, P. Vaculíka atd.

Ale vedle krásných sbírek musea olomouckého a vyškovského i výsledky práce jiných odborů a jednotlivců svrchu vzpomenutých čestně obstály, zejména odboru kroměřížského, nákelského a prostějovského — a tak celek oddělení působil na návštěvníka dojmem znamenitým. Na installaci celého oddělení vedle pracovníků jednotlivých oddělení pracoval p. J. Drbal a jako jinde i zde radou a prací horlivě pomáhala pí. Vl. Havelková.


Předchozí   Následující