Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 276

Oddělení slezské. Ve Slezsku pracovali velmi horlivě dva odbory, jeden v Opavě s ředitelem V. Praskem v čele, druhý v Orlové s p. J.Vlukou. Mimo to dr. Šimeček, posl. Sláma a prof. Karásek velmi byli činní. Sneslo se množství věcí velmi krásných a zajímavých, z nichž však největší část uložena byla v statku opavském a lašském ve výstavní dědině. Ale neméně krásné věcí byly i v oddělení krajinském, a jestliže oddíl tento méně vynikal ladností uspořádání, které teprve v poslední chvíli bylo provedeno, tím krásnější byly jednotlivosti; tak zajímala řada starých vyšívaných plachet, čepců kožešinou lemovaných, bohaté stříbrné pásy, a kroje, oblečené na figurinách, představující muže a ženu z Bru-zovic u Frýdku, kroj horala z Istebného u Jablunkova, a překrásný bohatý kroj dívčí ze Lhotky u Těšína.

Omylem do jednoho kouta tohoto oddělení postavena byla figurina muže z Malenovic na rozhraní slovenském a valašském. Také sama světnice, v níž byly slezské figuriny umístěny, neshodovala se rázem svojím s oddělením slezským. Pocházelať větší část nábytku ze Záhoří moravského, ze Soběchleb, a zaslána byla péčí zasloužilého P. Přikryla.

Z dalších jednotlivostí, které zvláštní zmínky zasluhují, uvádíme řadu krásného nádobí, hlavně talířů, koupených v Jablunkově, ale původu uhersko-slovenského. Pak exposici knih Matice Opavské a velkou řadu vzácných knih lidových psaných i tištěných, jako modliteb, herbářů, písní, různých rad hospodářských atd.

V témž oddělení vyložil ještě inž. E. Mládek krásnou kolekci fotografií z okolí Mor. Ostravy a j., T. Doroštík fotografie z Opavy.


Kolébka Palackého ve výstavce valašské.

Dle fotografie H. Janouška, člena K. Č. F. A.


Předchozí   Následující