Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 277

Oddělení valašské krajinské vyznačovalo se mezi jinými vnější úpravou i uspořádáním materialů národopisného. Místo skříní použito bylo tu systemu plentového a celek proveden jednotně s přízdobami lidového umění. Rozmanitá hojnost materialu zde podaného ukazovala na předchozí promyšlenou práci sběratelskou. I to bylo význačné v oddělení valašském, že více než kde jinde všimnuto si i »všední« stránky života lidového (plnou téměř illusi vzbuzující »izba pasekářská« a bohatá exposice výrobků domácího průmyslu).

Střed valašské výstavky tvořila skupina figurin, na nichž možno pozorovati všecky odstíny, kroje národního, se sochou rodáka valašského Palackého, a s rodinnou památkou po něm, kolébkou. S protějším interieurem byla tato skupina přitažlivým bodem krajinských výstav i pro široké obecenstvo. Detailní mapa odstínů krojových na Valašsku a četné obrazy s fotografiemi doplňovaly toto oddělení krojové. Z bohaté zásoby vyšívek valašských vybrány jen význačné pro Valašsko úvodnice se starobylými ornamenty ve větším počtu, a šátky vyšívané podle techniky rozdělené ve tři skupiny: vsackou, starojickou a rožnovskou. Podobně podle krajů předvedeno krajkování čepcové a vyšívky různotvarých rukávců s kordulkami, dle nichž možno podrobně až na dědiny usuzovati o ženských krojích valašských. Názorné bylo i oddělení typických tváří lidu valašského, jak mužských, tak ženských i dětských, pořízené jednak studiemi umělců Liebschera, Věšína a j., jednak fotografiemi.

Pro specialisty mělo význam i soustavně ze všech přístupných dat, názorně v diagramy shrnutých, uspořádané oddělení demografické, jako ukázka detailnějších prací podobných hlavně tím, že pominuty tu svazky politické a jednotlivé osady rozvrženy podle kulturních ústředí a spojeny v malé ethnografické skupinky; tím vystoupila zajímavě shoda i různost skupin těchto v četných příčinách a zdůvodněno rozdělení Valašska na Pittaurově mapě dialektů a na krojové mapě Válkově. Podrobná mapa Valašska v měřítku 1:25.000 s přesným a význačným názvoslovím a úplným lokaliso-váním názvů tratí byla unikem na výstavě. Práci tu provedl PhC. J. Válek s přispěním učitelstva. Vedle umístěny i fotografické rázovité pohledy na krajinu a města valašská; na přírodní krásy kraje upozorňovala i exposice turistické »pohorské jednoty Radhošť« Rozčlenění terrainu znázorněno plastickou mapou kraje, odlitkem to mapy Mařatkovy. Pozoruhodnou byla též mapa Pittaurova o podřečích valašských s význačnými tvary a úslovími až i jednotlivých obcí. Vedle ní podány ukázky souvislé řeči lidové v podřečích a ukázky slohu lidového, listovního i úředního.

Vedle přesně provedených staveb valašských ve vesnici sestaveny i v krajinském oddělení fotografické pohledy na předměty lidového tohoto umění; modelem reprodukován zvláště pěkný kostelík Karlovský.

Ve skupině lidových zvyků a obyčejů bylo viděti předměty užívané při různých slavnostních příležitostech,


Pasekářská izba valašská.

Dle fotografie M. Adlera.


Předchozí   Následující