Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 333

Modletická skřínka na skvosty.

Dle fotografie F. Dvořáka.

vedena jest v odstínech tonů mezi barvou žlutou a hnědou se živým kontrastováním světel a stínů po způsobě chiaroscura. Pozorujíce truhlu tuto rozměrů nadobyčejných, výzdoby nádherné i nákladné, nemohli jsme se zdržeti myšlénky, že s nemalým asi přínosem někdejší majitelka její do nové domácnosti zavítala.

Avšak dosti již o truhlách. Obraťme zřetel svůj ke skříním. Z pozoruhodných naskytá se nám v prvé řadě pardubická. Vyznamenává se energickým členěním hmot a živým barokním pohybem všech linií. Povšimněme sobě lezén na okosených rozích, jakož i hlavní římsy, jak jsou v pružné tvary rozvedeny. Nejméně šťastně voleny jsou těžké hlavice lezén. Skříň jest dubová, dveřně zdobeny jsou prací vykládanou; v rozích rámů vložených spatříme opět vějířové výplně jako u truhly přeloučské Čtyři javorové náplně pokryty jsou rytými krajinkami a obrazy figurálními tvrdé kresby.

Jak zcela jiných prostředků užito bylo na skříni příbramské, rovněž době barokní přináležející. Při pardubické působil značný relief, zde jest řimsování velmi mírné a ku příznivému dojmu přispívají platně jednak ušlechtilé poměry celku, jednak intarsia v celých plochách kladená; neméně i nasazené prolamované kování dodává zajímavosti. — A tak

mohli bychom probírati skříně další, jež poutaly by nás především různými motivy práce vykládané: tu spatřili bychom na skříni říčanské papouška s motýlem, onde na mnichovohradištské význačné motivy domácí: ptáčata na větvičkách, tam zase na pardubické (snad ze sakristie vzaté) vyložené obrazy svatých. Ke skříním v blízkém vztahu jsou starobylé původní kredence — cínovníky (cinkostny). Po výšce jsou dvoudílné; na spodní plné almárce nebo prádelníku spočívá zasklená skřínka na cennější nádobí. V obr. na str. 333.


Skřínka perletí vykládaná.

vidíme cínovník koutní z Příbrami. Jest to půvabné dílo barokní pěkných poměrů a plynulých linií. Povšimněme si zvláště vykládaných dveřní dolní almárky: v orámování jest kresba čistě geometrická, pozdvižená živě kontrastujícím flá-drem vložených dyh; u prostřed jsou figurky čilého posunu a dobré kresby připomínající postavy

obrazů Teniersových. Jednotlivé části figur jsou vyloženy ve slonové kosti se vrytou kresbou.

Odtud máme krátký krok k sekretářům. I to byl druh nábytku, četně zastoupený v Nár. výst.


Předchozí   Následující