Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 357

Cínový talíř z roku 1660.

soškami, cechovními odznaky, hesly, jmény cechovních starších, mnohdy i žertovnými nápisy a jiným ještě způsobem. Zejména vynikala konvice z Ivančic z roku 1543, ozdobená na oblém povrchu pěknou rytinou a na víku litou ciselovanou soškou; z Roudnice náležející cechu obuvnickému (z r. 1684), ozdobená na víku pěkným cimbuřím a lvíčkem; z Nového Města nad Metují z r. 1688, na níž jest vyryt lovecký výjev; z Kroměříže pohár stolařského cechu; z Ivančic číše cechu hrnčířského z r. 1745, na jejímž víku připevněn jest vyrytý znak hrnčířský Adam a Eva, z musea jindřichohradeckého pohár z r. 1689 a mn. j.

Podobným způsobem ozdobeny byly různé jiné výrobky cínařské, jako: baňky, talíře, misky a j. Většinou vyskytují se na nich motivy renesanční buď vryté nebo i plasticky vystupující.

Na plochách talířův i stěnách baněk a konvic shledali jsme u leckterého kusu výborně komponovaný ornament, nejčastěji rostlinný, z větvic, květů, listů složený; sem tam i leckterou pěknou přízdobu z tvarů geometrických I figurální okrasa je hojna: obrázky posvátné (na př. sv. Martina, an plášť svůj s chudákem rozděluje, na talíři kutno-horském z r. 1697, Madonnu s Ježíškem na talíři pražské práce z r. 1667. a j.), mythologické (Bacchus na soudku sedící a hodovníku připíjející), vyobrazení zvířat (nejčastěji orla, páva, holubičky) a t. pod. Mnohý nápis žertovný kořenil veselý hodokvas, ač i vážných, zajisté pečlivou mateří do výbavy nevěstě přidaných, nescházelo (na př. na talíři z Val. Meziříčí zaslaném(psáno schvabachem): „Žena rozssaffna a hospodinska jest za rabost muži swemu").

Z ostatních liteckých výrobkův zajímaly nás zvláště z bronzu lité desky náhrobní i pamětní, zejména renesanční velmi ozdobná deska se znaky Kutné Hory z r. 1595., jež visívala nad vchodem do zasedací síně v kutnohorské radnici. Čteme na ní významný nápis latině, jenž po česku zní: »Kdožkoli jsa v radě sem za úřadem svým vstupuješ, před těmito dveřmi soukromé své náruživosti odlož, hněv, násilnictví, záští, přátelství, pochlebenství, obci starosti své osobní podrob. Neboť jakou měrou Ty jiným spravedlnost neb křivdu učiníš, tou i tobě na soudě Božím odplatu očekávati a snášeti bude. Leta Páně 1595.«

Náhrobní deska rytíře Zdeňka Šťastného Lukaveckého z Lukavce a na Hraběšíně a příbuzných jeho (z r. 1663.), pohřbených ve chrámu sedleckém u Kutné Hory, a náhrobní štít oválový s erbem a opisem G. B. PONTS =A BRAITEN-BERG, PRAEP. PRAG. 1609.*) CONFIDENTER**) jsou též ozdobně z bronzu ulity. Sem též patří sbírka hornických


Cínový talíř z roku 1697.


Skupina konvic cínových.

Reprodukováno z »Památek práce výtvarné na N. V. Č.«


*) Jiří Berthold Pontán z Breitenberka, probošt pražský, známý spisovatel český. — **) »S důvěrou* (bylo heslo Pontánovo).

Předchozí   Následující