Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 363

LIBER BARO A LOBKOWITZ DOMINUS IN BILIN KOST BESKOWITZ ET (D/B)LATNA SACRAE CAES: MA: CONSILIARIUS ET CUBICVLARIUS - ANNA BARONISSA DE NOVA DOMO CONIUX EJUS.*) Na destičce k noze přinýtované spatřuje se vyrytý erb donátorův a značka W F (= Woldřich Felix).

Velmi ušlechtilými formami vyniká stříbrný rclikviář ze Staré Boleslavi, pracovaný na způsob malé monstrance, na němž spatřujeme pod gotickým baldachýnem, opatřeným věžkou ze skroucených drátův, drobnou sošku sv. Václava a na závěru okrouhlé schránky na sv. ostatek vyrytý obrázek, smrt sv. Václava představující. Totéž platí o znamenitém kalichu darovaném roku 1560 Jáchymem z Hradce a jeho manželkou Annou Rožmberkovnou chrámu Páně v Týnci u Klatov. Donátory připomínají rodinné jich znaky v emailu provedené a do ozdoby číše zasazené. Přeškoda, že lepý tento kalich zkomolen; bylať v pozdější době noha jeho jinou, nevkusnou nahrazena. Sem patří též renesanční, silně však gotisující kalich z Drakova u Veselí, jenž celý ozdoben jest nad míru ušlechtilou, droboučkou rytbou.


Bohoslužebné náčiní gotické.

Monstrance z Řeporyj —Kaditedlnice z musea Litomyšlského — Monstrance z Husince —Kalich z Těšína. — Křišťálový kříž z Uher. Hradiště — Kalich z Frýdku. — Monstrance z Rokycan. — Kaditedlnice z byv. kláštera Sázavského — Monstrance Mělnická.

Dle fotografie J. Vilíma.

Umělecká perioda renesanční (XVII. stol.) zastoupena byla na výstavě naší četnými sice předměty, jichž umělecká hodnota však byla nestejná. Zvláštní zmínky zasluhují: drobné ciborium ze Strahova v Praze, ozdobené rytým a puncovaným ornamentem na noze i víku (nehezká koruna byla naň nedávno teprv — na velikou ujmu — přidělána); kalich z Hnojníka v Těšínsku, s letopočtem 1684, na němž zvláště vyniká litý, velmi jemně ciselovaný ořech se třemi ženskými allegorickými postavami; nízký mosazný kalich z musea Královéhradeckého, okrášlený vkusným ornamentem renesančním, mělce na puncované půdě vytepaným; vkusně profilovaný hladký kalich ze zlaceného stříbra s nápisem: TENTO KALICH NÁLEŽÍ S. KATERZINĚ DO HARTMANIC. A. 1644; druhý relikviář ze Staré Boleslavi, z jehož středního stonku, okrouhlou ostatkovou schránku trnovým věncem obklopenou nesoucího, vyrůstají dvě slabší prohnutá ramena, nesoucí postavy andělkův; ještě jiný relikviář Staroboleslavský v podobě destičky, na níž jsou velmi dovedně vytepány hlavy andílkův do bohaté renesanční ozdoby vkomponované; kalich ze Střížova na Moravě s pěkným pro-


*) Daroval kostelu Soboteckému Oldřich Felix, svobodný pán z Lobkovic, pán na Bílině, Kosti, Beřkovicích a Blatné, JCM. rada a komoří. Anna, svobodná paní z Jindřichova Hradce, manželka jeho.

Předchozí   Následující