Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 377

velmi často růžence se zavěšenými medailiemi. Mnohé nebyly by se nám ani dochovaly, kdyby právě s mrtvými do hrobu nebyly vkládány. Jak známo, rozšířil se obyčej nositi náboženské medailie teprve ve století XVI. Z té příčiny i u nás nejhojněji mincí náboženských dochovalo se ze století XVII. a XVIII.

Avšak i nejstarší naše mince obyčejné lze do jisté míry pokládati za mince náboženské; bylyť na mincích českých, počínaje prvními denáry Boleslava I., zobrazovány často různé symboly a scény náboženské; z té příčiny zařadili jsme i je do sbírky mincí náboženských. Tak na denárech knížat Boleslavů vybit bývá kříž a kaplice. Vzácný denár Jaromírův má v obvodku nápis: Dextera Dei — a jiný téhož knížete denár prvně nese nápis sv. Václava.


České Madonny.

Dle fotografie F. Dvořáka.

Oldřichovy denáry s přímým poprsím Spasitelovým se září kruhovou kolem hlavy, jakož i s poprsím sv. Václava se vyskytují. Ba od té doby na každém téměř českém denárku vídáme již poprsí, nebo aspoň nápis sv. Václava. Řidčeji vyskytuje se na denárech obraz nebo nápis sv. Vojtěcha.

Zvláště denáry Vladislavovy (1110—1125) mají velmi často obraz sv. Václava buď žehnajícího a v levici držícího křížek, anebo před křížem se modlícího, též sedícího na duze a p. Nejkrásnější denáry Vratislavovy, mající na líci tvář Spasitelovu, prozrazují vliv byzantský. Pomíjejíce rozličné náboženské scény na denárech různých knížat zobrazené, poukazujeme na denáry údělných knížat moravských, na jichž rubu velmi často spatřuje se obraz chrámu hradního se jménem patrona tohoto kostela v opisu. Tak na Olomouckých a Brněnských čte se »scs. Petrus«. a na Znojemských »scs. Nicolaus«.


Předchozí   Následující