Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 389

obrazy jednotlivých částí svatostánku, posvátných předmětů a osob a j. Vzácným předmětem v exposici školního odboru byl model chrámu Šalomounova (majetek ústavu hluchoněmých v Praze).

Co se týče liturgiky, pozorovali jsme diagram církevního roku, sestavený katechetou Ronem v Turnově, obrazy posvátných míst, nádob a rouch bohoslužebných, vydané nákladem knihkupectví Janského v Táboře, řád mše svaté, sestavený drem. Sedlákem a j.

I církevní dějepis zastoupen obrazy a to obrazy, znázorňujícími rozličné řády duchovní a rytířské. O exposici pomůcek k vyučování náboženskému hlavních zásluh získal sobě Xaver Dvořák, professor vyšší dívčí školy v Praze.

Vicerektor kníž. arcib. semináře Pražského dr. Alois Soldát přehlednou a jasnou mapou Čech, Moravy a Slezska poukázal k tomu, na jak utěšeném stupni nachází se klášterní školství v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a to hlavně vzhledem ku klášterům ženským. Důkladnou mapu tu doplňovaly pohledy na některé školy klášterní. Týž člen školního odboru sestavil chronologický přehled dějin kníž. arcib. semináře Pražského. Ke všemu tomu družily se obrazy mužů o školství církevní zasloužilých.

    V. Černý.

Církevní spolky katolické. V pravém úhlu církevního odboru kolem poprsí sv. Otce Lva XIII. nalézalo se »al-bum katolických spolků«, jež tvořilo několik set zpráv, často s velkým vkusem a nákladem vypracovaných, o církevních spolcích, jichž účelem jest oslava Boží a svatých jakož i ná-božensko-mravní vzdělání vlastní, pak nábožensko - mravní vzdělání jiných, konání skutků tělesného a duchovního milosrdenství, prospěch víry a církve. Většinou jsou spolky tyto konstituovány jakožto »církevní bratrstva«, svobodná to, od církevní vrchnosti zřízená a pod jejím dozorem stojící sdružení věřících. Rozkvět jejich i ve vlastech našich je veliký. Když císařem Josefem II. byla zrušena a jejich jmění zkonfiskováno, lid nerad s nimi se loučil, ba namnoze při nich trval.

K církevním spolkům patří t. zv. třetí řády, jakýsi střed mezi životem klášterním a světským. Členové jejich konají jisté denní modlitby, přijímají


Ukázka z kroniky Beckovského.

častěji sv. svátosti, zachovávají zdrženlivost v oděvu, zábavách, v nápojích, ale žijí ve světě. Jsou pravidelně při klášteřích. V Praze jsou tři, každý asi ze 300 členů, při klášteřích dominikánském, františkánském a kapucínském. Jiné nalézají se ve Slaném, Plzni, Jindř. Hradci, v Poličce, Mladé Vožici, Voticích, Turnově, Bechyni, Hájku u Unhoště, Zásmukách, Hořovicích, na sv. Hoře (1561 členů), na Skalce, v Něm. Bělé, Uh. Hradišti, Brně, Olomouci, Uh. Brodě a jinde. Mají průměrně 200 členů.

Spolky »k uctění Nejsv. svátosti oltářní« jsou velice četné, jestiť Eucharistie středem a základem veškeré katolické bohoslužby, jak církevní oddíl výstavy svými monstrancemi a jiným bohoslužebným nářadím o tom svědčil. Pražská »Jednota k uctění Nejsv. svátosti« podporuje chudé chrámy bohoslužebním nářadím, prádlem, rouchy a p. Má 14.000 členů a rozdá ročně bohoslužebných věcí v ceně 8000 zl. Má odbory

v 162 farnostech pražských, 83 litoměřických a 20 královéhradeckých. V Brně měl podobný spolek v posledních 30 letech 15.000 členů a vydal na podporách 54.604 zl. Na výstavě bylo zastoupena vkusnými zprávami 19 odborů.

Apoštolát modlitby a bratrstva Srdce Ježíšova Členové apoštolátu modlitby obětují zvláště při ranních modlitbách všecky své práce na ten úmysl, na který Ježíš Kristus ve mši sv. se obětuje. Podobný účel má bratrstvo Božského Srdce Ježíšova. Oběma slouží časopis »Škola Božského srdce Páně«. Na výstavě zastoupeno bylo bratrstvo Srdce Ježíšova zprávami osmi odborův.

Arcibratrstvo Srdce Panny Marie. Uctívání Srdce P. Marie má býti dívkám vzorem zbožnosti, mravní čistoty trpělivosti, pokory, obětovnosti. Na výstavě zastoupeny byly tři odbory.

Bratrstvo sv. Růžence je velice rozšířeno i po vlastech českých. Jestiť růženec po staletí zamilovanou pobožností katolických křesťanů. Pražské růžencové bratrstvo má 7000 členů, Olomoucké 14.000, diecese Brněnská 50.000 členů. Na výstavě zastoupeno bylo zprávami 16 odborů.

Apoštolát sv. Cyrilla a Methoděje se sídlem na Velehradě jest spolek, který vznikl na půdě moravské. Účel jeho odpovídá t. zv. ideji Cyrillo-Methodějské. Pracuje o posvěcení vlastní a o sjednocení Slovanů. Má přes 50.000 členů a koná znamenité schůze roční na Velehradě.

Pohřební spolky a bratrstva jsou v církvi katolické asi nejstarší. Slavná řemeslná bratrstva česká měla mezi svými hlavními účely též uctivé a křesťanské pochovávání členů. Dnešní bratrstvo sv. p. Barbory v Roudnici je známo


Předchozí   Následující