Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 419

Aspoň po r. 451 po Kr. není více v Čechách, na Moravě a na Slovensku stopy po kmeni cizím, neslovanském. Slovanští kmenové, již dříve zde pevně zakotvení, rozprostřeli se po celé zemi a zaujali ji na dobro, absorbujíce v sebe všechny cizí starší živly. Od té doby země naše náležejí Slovanům, kteří zde také brzy přijali křesťanství.

S přijetím křesťanství i stará kultura, jejíž vývoj jsme nastínili, doznala nové velké změny. V nálezech pohřebních vidíme, jak inventář jednak chudne, jednak nabývá nových velmi určitých příznaků (srv. na př. zvláštní slovanskou ozdobu náhlavní, t. zv. »záušnice«, vyskytující se jen tam, kde se usadili Slované, pak nádoby hrncovité na kruhu robené a rytou vodorovnou vlnovkou ozdobené), dále vidíme, jak staré pohanské spalování mrtvých rychle ustává, a na místě toho kladou se mrtví na znak do hrobů tak, jak zvyk dosud trvá. —

Všechny tyto hlavní periody kultury doby železné byly na výstavě velmi pěkně znázorněny. Do počátku její (a ještě dříve) spadaly nálezy z řady mohyl okolí plzeňského, od Blatné, Hostouně, pak řada domněle slovanských hrobů žárových, t. zv. polí popelnicových z okolí Pardubic (Rosice, Osice, Ředice, Dražkovice), Nového Bydžova (Měník), Brna (Obřany), Olomouce (Tršice) a ze Slovenska uherského (Linč, Medovarce, Domaníky).

Z doby gallské nejpěknější věci poskytly hroby libčeveské, dolnobeřkovické, chudenické, delavské, modřanské, velvarské, hroby z Nákla, Slatenic, Křenovic; zejména zajímaly věci p. Jírovy z Vokovic -Veleslavína. Hradiště stradonické bylo bohužel jen slabě zastoupeno.

Doba římská byla také předvedena jen ukázkami z Dobřichovic, Podbaby a púchovských skal u Trenčína. Za to slovanská z konce doby »předhistorické« (století VI.—XII.) objevila tu několik vysoce zajímavých nalezišť, na př. podbabské v Čechách, z Moravy pak H. Dunajovice, Bořitov, Ryběšovice a Blučinu, Jarohňovice atd. Vlastenecké museum olomoucké s nemalým nákladem vystavilo zde úplný hrob bojovníka slovanského s mečem po boku a sekerou v ruce z Obory u Kroměříže. Také pozdní hradiště slovanská byla zastoupena čestně (Vyšehrad, Bukovec, Čáslavský, Hrádek, Znojmo, Roudnice u Dobřenic, Zkamenělý Hrádek u Hlinska).

Jako doplněk sbírek samých p. L. Červinka z Uh. Hradiště vystavil ještě celou archaeologickou mapu Moravy, p. J. Kučera z Veletín mapu poříčí Olšavy na moravském Slovensku, p. J. Knies několik malých modelů hradišť moravských.

Skončivše takto přehled nálezů, vystavených v »Pravěku zemí českých«, zakončujeme stať seznamem pánů

a korporací, kteří k výstavě této přispěli. Jsou to: K. Adámek, poslanec v Hlinsku, Čermák Kl, konservator v Čáslavi, Červinka L. v Uh. Hradišti, Hellich J., lékárník v Poděbradech, Hladík Jos., prof. učitelského ústavu v Brně, Hrdina J. v Praze, Chour J., notář v Brandýse n. L., Jelínek Břetislav, c. k. konservator v Praze, MUC. Jíra J. v Praze, Klášter Benediktinů v Rajhradě na Moravě, Kmeť A., farář ve Prenčově (stol. hontská), Knies Jan, učitel v Blansku, Koller A., svob. pán v Blatné, Komise centr. pro záchranu památek ve Vídni, Kučera Jan, učitel ve Veletínech u Uh. Brodu, Leiser J., lékárník v Chrudimi, kníže Lobkovic Ferd. v Dol. Beřkovicích, Lorber J. v Kladně, Maška K., řed. reálky v Telči, MUDr. Matějka Jindř. v Praze, Mikš Em. v Praze, Museum spolku mus. v Brně, Museum »Včely« v Čáslavi, Museum městské v Domažlicích, Museum městské v Hořicích, Museum městské v Klatovech, Museum v Mělníce, Museum městské v Nymburce, Museum vlastenecké v Olomouci, Museum městské v Pardubicích, Museum historické v Plzni, Museum města Prahy, Museum v Turč. Sv. Martině, Neumann Jos., vrchní inženýr záp. dráhy v Praze, Odbor národopisný v Jílovém, odbor národopisný ve Velvarech, Palliardi Jar., c. k. notář ve Vranově, Pecenka Ad., v. inženýr v Praze, Procházka K., duch. správce jednoty katol. tovaryšů v Praze, Pudil Jan, em. ředitel v Praze, Dr. Rožánek Ot. v Praze, Slovák J., majitel tiskárny v Kroměříži, Společnost přátel starožitností českých v Praze, Stifter A., lékárník v Křinci, Šnajdr L., c. k. konservator ve Smiřicích, Telička Ant., učitel v Citově na Moravě, Dr. Wankel J. v Olomouci, Woldřich J., univ. prof. v Praze, Vlačiha K., sochař v Praze, Zahrádka Ed. v Praze.

    L. Niederle.

Skupina předhistorické keramiky české.

Dle fotografie Fr. Kulhavého, Č. K. F. A.


Předchozí   Následující