Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 428

něho menší podobizny jeho manželky a jeho tří dcer. Po straně v obou rozích postaveny dvě vzácné sádrové sošky výše uvedené. Jednu stěnu zdobil obraz jeho nejdůvěrnějšího přítele Ant. Marka.

Tři skříně věnovány výstavě spisů a různých pozůstalostí Jungmannových.

Skříň na pravo obsahovala některé památky z doby universitních studií Jungmannových. Z těchto let zachoval si přednášky různých profesorů, jako Cornovovy, Seibtovy, Meisnerovy a j. Podle nich a podle knih nově vyšlých sestavoval si své přednášky pro žáky gymnasijní z tříd humanitních; propracovával si hojná themata k úlohám atd. Podle tehdejšího plánu vyučoval nejen oboru, ve kterém pracoval odborně, nýbrž všem předmětům v určité třídě. Proto nacházeli tu navštěvovatelé jeho přednášky na př. z mathematiky a jiných odvětví.

Protější skříň svým obsahem upomínala na jiné působení Jungmannovo. Zachoval nám mnoho řečí, krasopisně opsaných, které míval jako děkan fakulty filosofické nebo jako rektor Magnifikus při slavnostních příležitostech, při


Síň Fr. L. Čelakovského.

Dle fotografie F. Dvořáka.

své inauguraci, hlavně při promoci posluchačů. Mezi ostatními rukopisy Jungmannovými nejcennější jsou ukázky jeho psaných básní, překladů a p. Zde vystaveny též různé listiny, týkající se života a povolání Jungmannova.

Činnost jeho spisovatelská, jeho domácí zaměstknání a přátelské vztahy k jiným osobám znázorněny byly ve veliké prostřední skříni. Pozorovali jsme tu různá vydání jeho spisů, pokud je bylo možno dostati; veliký pětidílný Slovník uprostřed. K této činnosti spisovatelské pojily se některé památky jiné; viděti tu na př. psací náčiní, jak se zachovalo z posledních dní života Jungmannova. Vedle ostatních částí leží tu též kousek opotřebované kalafuny; nad tím upevněny Jungmannovy housle, z čehož zřejmo, že mu hra na housle bývala vyražením i v pozdních letech. Se starým přítelem Markem vyměnili si na př. prsteny, které zde oba vystaveny. Jungmann provází svůj dar Markovi těmito slovy: »Přikládám taky přislíbený prsten, jenž má býti na směnu mně darovaného a známkou pobratimcův sobě láskou slovanskou zavázaných. Nosíce jej pamatovati račte na mne, jakož já s každým pohleděním na svůj v mysli obnovím obraz Váš srdci mému drahý.« (List Jungmannův Markovi z 5. září 1840.) Z jiných předmětů obzvláštní pozornost poutaly dva skvostné poháry křišťálové, jeden od Čechů podkrkonošských darovaný při dokončení největšího díla Jungmannova, Slovníku, druhý od předních vlastenců českých. Než i ostatní věci, které k Jungmannovi měly nějaký vztah, s pietou od četných návštěvníků bývaly prohlíženy.

Následující síň věnována dvěma velikým našim mužům, na konci života osobním odpůrcům: Kollárovi a Havlíčkovi.


Předchozí   Následující