Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 432

Střední vysoká skříň sotva mohla pojmouti všecky diplomy, jimiž byl Erben od různých učených společností za své literární zásluhy obdařen. Jméno jeho proniklo zejména též k různým kmenům slovanským, jak o tom podávaly důkaz tyto diplomy. Car ruský a kníže černohorský obdarovali jej docela svými řády. Různé vlastenecké spolky i neliterární osvědčovaly Erbenovi při různých příležitostech svou vážnost a oddanost. A básník takového významu, jako byl Erben, nepohrdá na př. úlohou napsati dějiny pražského měšťanského sboru ostrostřelců, které vydal po německu.

Řadu souborných výstavek, totiž Palackého, Jungmanna, Havlíčka a Kollára, Nerudy, Hálka, Erbena uspořádal dr. J. Jakubec.

S rodinnou pietou pečovaly sl. Dora a Klem. Hanušovy o zvláštní soubornou výstavku svého otce, J. I. Hanuše. Vedle psacího pultu jeho a zvláštní skládací skříně vystaveny tu jeho podobizny, mapa Prahy a zejména přehojné jeho spisy. Mnohými z nich Hanuš ukazuje se jako plodný pěstovatel literatury folkloristické.


Síň J. Jungmanna.

Dle fotografie F. Dvořáka.

Již za průběhu výstavy samé přibylo oddělení kvalitativnímu o jeden velmi zajímavý doplněk — oddělení Václ. Beneše Třebízského (* 1849, † 1884). S pravým nadšením soukromě sebral hojné podrobnosti mladistvý jeho ctitel, B. M. Satalický, a s velikou pílí uspořádal mu vlídný a zajímavý koutek hned při samém vchodu (pravém) ze středu národopisného paláce. Skromné, nenápadné místečko! Právě tak, jako byl Třebízský za života skromně živ ve svém klecanském ústraní. Ale i zde pěkně vynikl.

V pozadí na stěně umístěny mnohé jeho podobizny z různých let a různé velikosti, uprostřed dva sádrové reliefy. Dole ve skříních roztříděny hojné příspěvky, kterými se osvětloval jeho život i jeho činnost spisovatelská.

Zobrazen tu Benešův rodný domek v Třebízi; vedle obrázky z chaloupky strýčka Beneše, které svědčily o zbožné jeho mysli. Viděli jsme tu staré knížky švabachem tištěné, které mladému chlapci, nejednou v jejich obsah se zanícením zahloubanému, připravily tolik slastných tichých chvil. A jiné věci ukazují nám vliv tohoto vychování na malého chlapce. Jeho pilnosti a dobrým mravům ve škole kvílické dostává se zvláštní odměny. Rodinným vychováním ujímá se v něm jako chlapci zbožný cit: již za svých studií skládal veršované modlitby, z nichž sem podány některé ukázky. Jako student pilně si sbírá a zapisuje lidové písně. Snad i o stránku jejich hudební se staral. Aspoň ukázky not, jeho rukou psaných, svědčí o tom, že zajímá se též o zpěv. V duchu prostonárodním nesly se též jeho první skladby. Zachována nám tu jeho prvotina, pohádka »O vlčkovi a lištičce«.


Předchozí   Následující