Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 461

ocenění, a přirozeně tedy činnost mužů těchto, v jichž čele stojí zakladatel školství novověkého, slavný Jan Amos Komenský, stala se střediskem oddělení historického a zároveň dle povahy celé výstavy Národopisné též centrem veškeré výstavy školské, k níž věci ostatní jen jako rámec a to namnoze kusý se připojily.

Při příležitosti třísté ročnice narození Komenského, oslavované u nás i za hranicemi před čtyřmi roky, založeno bylo na trvalou památku světoslavného rodáka Museum Komenského, jehož počátky vystaveny byly již roku 1891 na výstavě jubilejní a to v paviloně města Prahy, roku 1892 byla z nich a z knih od ústavů vědeckých i soukromníků půjčených zřízena v nové budově musejní výstava Komenského. Do tohoto roku museum vzrostlo asi na 600 předmětů


Titulní list České Didaktiky; snímek rukopisu J. A. Komenského.

a tu odevzdáno bylo komisi, která spravuje okresní knihovnu pražskou a stálou výstavu školní. Na výstavu Národopisnou pak museum toto jsouc zapůjčeno, stalo se podstatnou částí velké exposice památek Komenského, jíž se zvláštní ozdoby dostalo dvěma stkvělými uměleckými předměty, krásnou sochou Komenského, která modelována byla od Strachovského a provedena v dílně bratří Ducháčků, a Brožíkovým obrazem Komenského v pracovně, zapůjčeným od Musea království Českého, svým významem a rozsahem pak stala se centrem veškeré výstavy školské. Kolem sochy Komenského, umístěné uprostřed hlavní síně na vysokém podstavci, seskupeny ve skříních literární památky jeho, v rozích pak postaveny menší jeho sochy, jichž Museum tou dobou čítá přes 20 kusů. Obraz Brožíkův zavěšen v síni této na zadní stěně a stal se střediskem hojných obrazů míst pobytu Komenského (asi 40 kusů), podobizen jeho malovaných a kreslených (asi 30 kusů), snímků jeho rukopisův a prvotisků jeho spisů atd.


Předchozí   Následující