Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 469

čátkům účetnictví a směnkářství. Tento postup ozřejmoval se též ve vystavených úkolových sešitech žáků škol měšťanských.

V sousedství umístěna malá ale instruktivní výstavka pro učení mravní a náboženské. Prvé ovšem svou povahou vyloučilo se nejvíce ze znázornění výstavou a mohlo se ozřejmiti jen z části porůznu vystavenými pochvalnými a kárnými lístky, školními řády, nápisy mravoučnými, závěsnou tabelí Komenského Mravoučné desatero od J. Kliky, Průvodcem četby mravoučné od J. Sokola, spisem Jak čítanka pěstuje mravnost žáků od J. Janů. Druhé plněji ve všech odvětvích bylo znázorněno obrazy a mapami k výkladům biblickým, obrazy a diagramy k liturgice a rozsáhlou sbírkou Biblických historií, Katechismů, Liturgik, Církevních dějin, Zpěvníkův a Knih modlitebních a různých knih pomocných.

Polovinu druhé síně podélné naplnily ruční práce ženské, jež zabraly týž prostor, jako výstavka vyučování jazyku mateřskému, nepochybně nejen pro svůj význam praktický, než i proto, že jsou předmětem, jenž vyvíjel se způsobem osobitým, dobral se dosti záhy určitých cílův a přesného postupu a přivedl k platnosti lidový ornament náš, stal se skutečně zvláštností a chloubou českých škol dívčích. O velikém pokroku, který v tomto předměte učiněn,


Ženské ruční práce v oddělení školském.

nápadně svědčilo srovnání vystavených starých prací namnoze neužitečných, titěrných i nevkusných s pracemi novými, téměř veskrze praktickými, dívky všestranně cvičícími a na nejvyšším stupni, ve školách měšťanských, již i samého umění se dotýkajícími. Práce žákyň doplněny jich poznámkami, sešity výkresův, ukázkami střihův a p. Rozumí se, že i zde byly pomůcky vyučování hromadného, hlavně nástěnné diagramy a výkresy, vzorné ukázky prací, vzorky látek a náčiní (mezi nimi razítka Opitzova se vzorky lidového ornamentu), příslušná literatura (v níž vynikající Škola ručních ženských prací). Model pracovny, fotografie dívek při práci, statistické diagramy o počtu míst a nákladu doplňovaly tuto bohatou a v skutku původní, českou výstavku. —

Všeobecně k bohaté a rozmanité výstavě předmětův učebných dnešních škol obecných a měšťanských poznamenáváme, že při každém byla vyložena platná osnova učebná, ovšem všeobecná, v tom onom předmětě doplněná osnovami detailními, tu lépe tu hůře opravujícími mezery, nedostatky a nadbytky i nedůslednosti osnov normálních. Ve výstavkách pro každý předmět učebný bylo plno, namnoze důmyslných pomůcek, jednotlivými učiteli a učitelkami pro vlastní potřebu zhotovených, jež všechny vyčítá velmi bohatý a instruktivní »Katalog školského oddělení na Národopisné výstavě českoslovanské v Praze roku 1895«, jejž redigovali V. Čihák a dr. J. V. Novák, jakož téměř všechny časopisy učitelské tyto pomůcky zevrubně oceňovaly. Tamtéž shledá se úplný výčet pomůcek stereotypně rozmnožených a spisův, z nichž na tomto místě mohlo se vzpomenouti jenom těch, které jsou prací původní, českou, spolu nejvýznačnější a pozornosti širšího obecenstva nejhodnější.


Předchozí   Následující