Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 47

Ústavy pro mládež, školou ještě nepovinnou. Z nich Jesle pro děti do 1 1/2 roku zastoupeny byly na výstavě pouze z Prahy. Vystaveny pomůcky, návody a zprávy z nich, jež dávají diváku nahlédnouti do zřízení blahodárných těchto ústavů pro chudé rodiny naše. Bohužel, že tu na stupni, který může jedině humanní míti účely, jsou stopy choutek germanisačních: některé německé jesle pro české děti. S jeslemi souvisí zároveň podporování matek dětí tam opatrovaných.

Opatrovny pro děti od 11/2 roku až do 3 let měly tu vedle některých vychovávacích pomůcek dopodrobna pracovaný model.

Mateřské školy pro děti 3- až 61eté měly již dokonalou výstavku, která těšila se veliké pozornosti dětské drobotiny. Byly tu modely vzorné školy takové, dvě skříně modelů věcí z okolí dětského, množství závěsných pomůcek učebných, z nichž vynikaly tabele pro barvy a látky a prací dětských, ano nescházely tu ani úřední spisy o vedení škol těch. Velký diagram znázorňoval vývoj ústavů těchto v letech 1869—!894, a mapa zvláštní označovala místa, kde zřízeny již jsou.

»Komitét dam pro školky mateřské, opatrovny a jesle v Praze«, který na ústavy ty dozírá, vystavil zde zprávu o činnosti své. Dle ní v letech 1869—1895 bylo opatrováno:



Celkem činilo vydání v těch letech 234.967 zl., čehož většinu uhrazovala obec pražská. Mimo to byla tu podobizna paní Marie Riegrové, o ústavy ty zasloužilé.

Střed výstavky tvořila skupina Jana Svobody, zakladatele opatroven

O rozvoj škol mateřských, jichž je 193, péči vede »Spolek pro zájmy škol mateřských«, který také za tím účelem vydává zvláštní časopis, jenž byl též vystaven.

Loutková divadla, vychovatelská pomůcka pro dětskou drobotinu, měla zvláštní oddělení, rozumí se dosti obdivované, v němž zastoupeny byly vzory malých dětských divadélek, různé druhy figurek papírových a dřevěných s nejrůznější mašinérií.

Podobizny českých loutkářů s Matějem Kopeckým v čele, jich životopisy, literatura divadel těch, betlémy, kolovrátky a jiné průvodní nástroje hudební doplňovaly tuto výstavku.

Jako živý doplněk této výstavky bylo loutkové divadlo v českoslovanské dědině, přečetně navštěvované, v němž Kopeckého vnuk představení každodenně pořádal.

Dětské hry a hračky měly zvláštní oddělení. Bylo tu sneseno množství původních hraček dětských z celé oblasti českoslovanské, jednoduchých to předmětů, rovněž lehce pořízených, které důležitou úlohu hrají v rodinné výchově českého dítěte. Pořadatel L. Malý z Březových Hor vyložil zde i první spis český o hračkách. Výstavu hraček doplňovala malá sbírka různých her dětských, říkadel, hádanek a p. Hračky prostonárodní byly vystaveny též v paláci národopisném.

Doplňkem výstavky této byly dětské slavnosti a hry na výstavě pořádané, z nichž zejména slavnost dětská, ve prospěch Ústřední Matice školské pořádaná, nevídaným účastenstvím (na 5000 všeho druhu dětí) přímo imponovala. Mimo to provedly školní děti z různých dětských výprav hry v amfitheatru.

Písemnictví pro mládež v sousedství výstavky her a hraček bylo zastoupeno sice jen výborem spisů, v posledním pětiletí vydaných, nicméně representovalo se znamenitě svou všestranností, slušnou řadou vynikajících spiso-vatelů, mezi nimiž i naši nejpřednější básníci, a výpravou na mnoze stkvělou. I obsahem i obrazy byly tu četné výborné knihy původní, české, které téměř utlačily překlady z cizích spisovatelů, z nichž druhdy písemnictví pro mládež převahou se skládalo.

Diagram časopisů pro mládež od Včelky z r. 1S50 až do Květů mládeže z r. 1895 s jich ukázkami a četné knihovny mládeže ukazovaly, že těchto souborných a občasných publikací je více než dosti.

Tělocvik při skupině tělesné výchovy zastoupen především modelem a plánem vzorné tělocvičny zimní (17,5 x 9,5 m) a letní (26,8 x 15 m) v měřítku 1:20 dle návrhu J. Klenky s příslušnými vedlejšími místnostmi. Dále vyučování tělocvičné znázorňovaly osnovy a rozvrhy učiva tělocvičného a česká literatura tělocvičná (26 spisů metho-dických, 2 spisy z dějin, 3 ze zdravovědy, 9 o dívčím tělocviku, 9 o hrách a jeden o úpravě tělocvičen a nářadí).


Předchozí   Následující