Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 471

Velké obrazy T. Bízy z Plzně znázorňovaly různé postavy při prostocviku. Mimo to byly tu plány konstrukcí nářa-dových, fotografie tělocvičen a cvičícího žactva z různých škol, pak některá nářadí tělocvičná. Ze všeho dalo se souditi, že se tělocviku, který teprve od r. 1870. do českých škol byl zaveden, věnuje nyní značná péče ve školách.

Tělocvičné hry jako nový doplněk tělocviku na výstavu uvedl »Spolek pro pěstování her české mládeže v Praze«, založený r. 1892. Vystavil různé nářadí ke hrám, fotografie her, plány hřišť pražských (na Letné u výměře 618.336 m2), diagram návštěvy hřišť (za dvě léta zaměstnáno 88.447 dětí), výroční zprávu, seznam odborné literatury, zprávy o kurse pro cvičitele. Také žižkovský spolek ku pěstování her mládeže vystavil své tableau, G. Kafka ze Zdětína popisy her, tělocvičných zpěvův a p. ze staré školy. Konečně byly tu fotografie mimoškolních zábav dětských.

Hygiena školní. Jako hry mládeže, tak objevila se i hygiena školní u nás poprvé na výstavě Národopisné, kde soustavně a přehledně znázorněno, jakým způsobem a do jaké míry pečují naše školy o tělesnou výchovu žactva a jak o to učitelstvo se stará.

V této první české výstavě hygieny školní všimneme si vystavené literatury z let 1848—1894, obsahující více článků z různých časopisů učitelských, bedlivě sebrané. První pěstitel hygieny škol dr. F. S. Kodym měl tu svou skupinu: podobiznu, rodný domek, všechny své spisy a své »Zdravotní desatero«, vydané J. Klikou.

Co se týká antropologie českoslovanských dětí, sebralo učitelstvo údaje o 100.000 dětech českoslovan-ských, pokud týče se jich výšky, váhy, barvy vlasů, chrupu, rozměrů hrudníku a hlavy, nadání, mravův a chorob, kterýžto material zpracoval MUDr. Jindřich Matiegka na diagramech velmi poučných, z nichž srovnavací diagramy: obvodu hlavy dle nadání, obvodu prsou dle barvy vlasů, výška dle barvy vlasů, výška dle nadání, výška dle mravů zvláště pozornosti zasluhovaly. Aby se malí navštěvovatelé mohli přesvědčiti o svém poměru k normalní výšce a váze (viz str. 70. t. s.) byla tu prkénka průměrné výše; vedle k jich potřebě stály váhy automatické.

Ze srovnavacích diagramů Matiegkových budiž uvedena průměrná výška v cm žáků a) dle nadání, b) dle mravů:



Jiné statistické diagramy z Poděbrad vystavili MUDr. B. Bouček, z Lukavic obecná škola, z Kouřimi obecná škola, z Hořovic odbor výstavní.

Statistika nakažlivých nemocí dětí pražských na diagramech znázorněna MUDrem. J. Matiegkou, a sice nemocnost dle věku dětí a jich úmrtnosti. Byla pak

úmrtnost na infekční nemoci v Praze ze sta nemocných:



Skřiveniny páteře fotografiemi znázornil MUDr. K. Schwarz.

Výstavku doplňovaly A. Čadové »Obrazy zdravovědné pro obecnou a měšťanskou školu« a »Zdravotní řády pro žactvo«, které k účelům školním znamenitě se hodí. Fotografie sprchových lázní od sv. Kříže Většího v Praze byly ojedinělou ukázkou lázní školních. Také byly tu dvě lékárničky školní a modely přimidel.

České feriální osady. Spolek pro tyto osady založen byl r. 1882 v Praze. Diagram o blahodárném působení jeho vykazoval, že za 12 let vyslal na venek o prázdninách 3696 dětí nákladem 64.258 zl. Vyložené album obsahovalo fotografie kolonií, her jejich, výletů, návštěv, obědů, tělocvičných cvičení, divadelních her, koupání a j. výjevů ze života v koloniích. Vystavené výroční zprávy, návody, denníky hospodářské a j. poskytovaly příležitost, nahlédnouti do vnitřního vedení spolku toho.

Ústřední Matice školská, náš přední národně záchranný spolek, uspořádal také výstavku o své činnosti přebohaté, sílené podporou celého národa českoslovanského.


Předchozí   Následující