Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 521

Moravané přijeli do Prahy dne 13. a 14. srpna, a sice dne 13. Valaši (počtem 300), dne 14. Horáci, Hanáci a Slováci úhrnným počtem asi 3000. Z těch všech asi třetina súčastnila se provádění slavností, ostatní byli hosté a diváci. Jedna část Moravanů odebrala se hned po svém příjezdu na výstavu, které svými pestrými kroji dodala ihned nového rázu. Největší část jich dostavila se dne 14. srpna na Žofín k večeru, který tam na počest Moravanů byl uspořádán. Na Žofíně uvítal milé hosty náměstek starosty pražského dr J. Podlipný, jemuž odpověděl předseda ústředního výboru moravského dr. J. Koudela z Brna. Po něm řečnili člen výkonného výboru Štorch a poslanec Búbela ze Vsetína.


Lidové slavnosti moravské: »Královničky«

Dle fotografie H. Janouška, člena K. Č. F. A.

První den. Na výstavě počaly slavnosti ve čtvrtek dne 15. srpna o 5. hod. odpoledne. Na dopoledne ustanoven byl průvod všech účastníků slavností ze Žofína; ale nedošly drahou v čas vozy a jiné předměty a průvod odložen na 16. srpna.

Ve výstavě seřadili se účastníci slavností na návsi českoslovanské dědiny, která poskytovala té chvíle obraz nevyrovnatelný. Na rozsáhlé prostoře návsi, ověnčené selskými stavbami všech krajin českoslovanských s překrásným kostelíkem v pozadí, hemžilo se na sta pestrých krojů valašských, slováckých, hanáckých a horáckých — působících oku pozorovatele pravý vír pestrých barev — ozdobených koní, vozů a různého rolnického nádobí a náčiní, vesnické hudby a množství diváků. Na dané znamení hnul se spořádaný průvod k amfiteatru. Počal skupinou slováckých jízdních králů z Kněžduba a Vlčnova s pestrými praporci a se zvonky na ozdobených postrojích koní, za těmi brali se Valaši z Kozlovic s hudbou, v níž nechyběl valašský cimbál, dále královničky z Ořechoviček i z Troubska a Šla-panic na Horácku, s hudbou a ozdobenými stromky, slovácká svatba z Velké s hudbou, vozem s peřinami a dová-


Předchozí   Následující