Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 545

atd.); ale přece nedosaženo toho, co se zamýšlelo. Leckde chyběla šťastná vedoucí ruka.se strany odborníkův, bylo tu často málo pochopení se strany navštěvovatelův. Většina obecenstva na výstavě hledala více zábavy a kratochvíle nežli vážné poučení. Zkrátka ukázalo se tu nedostatečné národní vychování. Ovšem rychlý postup díla výstavního mnoho omlouvá.

Nedostatek národního organisovaného vychování ukazuje se nám v našem vyšším životě veřejném. Po pět měsícův Národopisná výstava byla středem všeho českého myšlení a cítění, soustřeďovala v sobě všechen náš národní život kulturní, politický a sociální: a přece dnes jakoby se nad touto významnou událostí v našem životě národním byla zavřela voda. Několika lidem zůstaveno práci ještě po zavření bran výstavních dokončiti; pro širší veřejnost bez toho ruchu výstavního, bez jeho veselí a slavnostního proudění není již ničím víc než uzavřenou mrtvou událostí. Jak by jinde takový úspěch, jehož dosáhli jsme sami bez pomoci, ba proti vůli rozhodujících činitelů, proti kterým stáli jsme v oposici, ozýval se stále v řečech parlamentárních, jak by proudil jako zúrodňující potok vším tiskem veřejným! Ale u nás kromě officielních zpráv dodatečných nikde ani hles! Ovšem naši odpůrci o naší výstavě moudře mlčí, ne-provokují nás nepříznivým a hanlivým soudem, a proto jich v mlčení nemoudře následujeme i my.

Jinak v hlavních výsledcích dnes již můžeme viděti, že uskutečnilo se vše, co navrhovateli a všem pracovníkům o tomto díle tanulo na mysli: bylo dosaženo skvělého úspěchu vnějšího i trvalých vymožeností po stránce národní a vědecké.

Za mnoho ze svých úspěchů Národopisná výstava měla děkovati své slavné předchůdkyni — výstavě jubilejní. Tato hlavně dala navrhovateli podnět k šťastné myšlénce základní; ona pro svou následovnici a pro všecky budoucí výstavy vybudovala nádherné paláce a stavby výstavní; po výstavě jubilejní zdědila Národopisná šťastné podniky a myšlénky (na př. výpravy výstavních vlaků, hromadné návštěvy různých korporací, návštěvy školních dětí, příjezd slovanských bratří, průvody, slavnosti, významné sjezdy atd.); a co nejvíce váží, po výstavě jubilejní zůstala Národopisné i všem následujícím neobyčejná sympathie Prahy i veškerého českého venkova k místu tolika blahých upomínek a vůbec ke všem podnikům výstavním. V pořádání výstav se zdá, že děláme už svou dobrou školu; ustaluje se u nás jistá výstavní tradice. Každá následující přináší něco nového ke své předchůdkyni. A to velikou měrou vykonala též výstava Národopisná.

Že naše Národopisná výstava byla první v těchto rozměrech, že stala se mnohým pozdějším výstavám vzorem (na př. na peštské oddělení národopisné, na drážďanské oddělení lužické a j. v.), že měla konečně u nás takový úspěch, jeví se nám zcela přirozeným. Nic nám všem není tak svorně uznávaným faktem jako to, že základy své nynější existence národní máme hledati v lidu. Proto s takovou sympathií a s takovou pietou přicházelo se k obrazu o tomto lidu. Snad nebudou daleké doby, kdy ve veliké encyklopaedii národopisné, jejíž rysy tanuly na mysli již navrhovateli Národopisné výstavy, řid. F. A. Šubertovi, budeme pohlížeti na duši českého lidu.

    J. Jakubec.



Předchozí   Následující