Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 547

Těchto přípravných výstav počali si všímati již i Němci a zejména byl to vzácný odborník dr. W. Hein, ta-jemník vídeňské společnosti pro rakouský národopis, od něhož také pochází první vážný cizí hlas o N. V. Č., když referoval dne 18. června r. 1893 v »Deutsche Zeitung« o Prostějovské výstavě. Později v »Zeitschrift für Österr. Volks-kunde« ročník I. máme četné již zprávy o výstavkách a vůbec o přípravách k N. V. Č. Dr. W. Hein podal zprávu

o těchto přípravách r. 1893 ve Vídeňské anthropologické společnosti (srov. Sitzungsber. d. Wiener anthrop. Ges. 1893, S. 91) a delší články informační o N. V. Č. napsali pak dr. Plischke (Mittheilungen d Wiener anthrop. Ges. 1893, S. 108) a dr. J. Matiegka (tamtéž r. 1894, str. 486. a násl).

Veliký ruch, který vyvolaly přípravy k N. V. Č, přispěl značně k rozhojnění národopisné literatury a listy krajinské ve feuilletonech a přílohách zábavních i časopisy belletristické, měsíčníky a pod. přinášely tolik článků národopisných, jako nikdy před tím. Též vyšly některé spisy právě u příležitosti krajinských výstavek, na př. výborný spis J. Duffka »Naše Horácko jindy a nyní« ve V. Meziříčí r. 1893, »Národopis a umění« od T. Šíleného v Tišnově r. 1893, E. Peck: »Okresní hejtmanství Holešovské« r. 1892, dr. J. Škarda: »Svatební obyčeje z okolí Plzeňského«, r. 1894 a j. v. Zvláště však uvésti sluší »Sborník Čechů dolnorakouských« r. 1895 (redaktor dr. J. Karásek), vydaný národopisným odborem dolnorakouským a podávající historii kulturní práce dolnorakouských Čechů, jakož i národopis českých osad.

Když otevřela se Národopisná Výstava Českoslovanská, bohatství a krása vystavených předmětů, jakož i jejich uspořádání přirozeně povzbuzovaly k úvahám, k popisům a vysvětlivkám. Aby návštěvníci náležitě vystaveným památkám mohli rozuměti, o to postaral se sám výkonný výbor. Nákladem jeho vyšel »Hlavní katalog a průvodce« redakcí dra. Jos. Kafky, v kterém některé stati odborně sepsané mají i značnou cenu vědeckou. Mimo něj vyšly »Vilímkův Průvodce Národopisnou Výstavou Českoslovanskou« a »Průvodce«, vydaný nákladem »Hlasů Pojizerských« v Turnově. Vedle hlavních katalogů vyšly i zvláštní katalogy pro jednotlivá oddělení, tak zejména »Ilustrovaný katalog památek výtvarných a oddělení církevního« nákladem K. Bellmanna, v kterémž jednotlivé památky jsou popsány a co pozoruhodného na nich, zvlášť vytčeno; též připojeny jsou četné pěkné illustrace. »Průvodce Akademickým životem«, red. MUDr. Max Wellner. »Průvodce Sokolským pavilonem na N. V. Č.«, upravili K. Vaníček a J. V. Alexander. »Příruční katalog vystavených předmětů hasičských«, vydaly Ústřední zemské jednoty hasičské pro král. České a pro Moravu

i Slezsko (red. Jos. Hubálek, K. Vozáb a V. Vrabčík). Sem patří též »Mincverk na Horách Kutných po dobu 500 let Páně«, napsal red. G. Toužil, nakl. J. B. Pichl v Praze, kterýmžto spisem posloužilo se k vysvětlení mincverku v Staré Praze. Též sem patří zvláštní otisk z Listů chemických, ročník XIX.: »Seznam účastníků výstavy cukrovarnické na N. V. Č.« od K. C. Neumanna.

Denní listy pražské i časopisy krajinské, všecky periodické časopisy české vítaly Národopisnou Výstavu, podávaly denně popisy její svému čtenářstvu, a odborné listy nalezly v ní hojně látky ze svého oboru k rozboru a úvahám, na př. »Časopis stavitelů a inženýrů v král. Českém« přinesl hojně studií o lidových stavbách a o stavbách českoslovanské výstavní dědiny.

Listy illustrované přinesly i četné obrázky z výstavy, zejména s povděkem tu opět vzpomenouti sluší »Zlaté Prahy« a »Světozora«. »Pražský illustr. Kurýr« přinášel denně zajímavé obrázky výstavní s náležitým textem a vydal později tyto illustrace i s textem v souborném díle. Odborné, celkové vylíčení výstavy nalézáme ovšem na předním místě v našem díle samém, mimo to však zvlášť uvésti sluší popis dra. Č. Zíbrta, jemuž věnoval hojně místa v celém V. ročníku »Českého Lidu«. »Naše Doba«, přinesla výborný článek z péra dra. J. Jakubce, ročník II. sešit 8. 12. a roč. III. seš. 1. Dále »Časopis Společnosti přátel starožitností českých« přinesl řadu článků od red. J. Soukupa, a Karel Adámek vydal spis: »Upomínky na Národopisnou Vystavu Českoslovanskou r. 1895« (»Matice Lidu« XXX. č. 4. 1896) s tímto obsahem: Zahájení. — Výstava. — Lidové stavitelství, malířství, umění a umělecký průmysl. — Rodina a škola — Školství. — Literatura. — Spolky. — Sokolstvo. — Slavnosti. — Samospráva. — Sjezd českých měst. — Sjezd národohospodářský. — Postup prací národopisných. — Zachování památek. — Závěrečné rozhledy. — Vedle prací povšechných jsou i četné práce zvláštní, týkající se jednotlivých oddělení. Ze samostatných děl uvádíme: A. Kamarýt: »Učitelé a školství na N. V. Č. r. 1895.« — MUC. Frant. Hamza: »K dějinám českého studentstva«. 1896. — A. Maysl: »Okres Slanský na N. V. Č.« — Lubor Niederle: »Pravěk zemí českých na N. V. Č« (Zvláštní otisk z »Českého Lidu«), po případě již dříve uvedený »Sborník Čechů dolnorakouských« mohli bychom sem počítati. Vysoce cenná publikace jest album skvostných fotografií vydané pod názvem »Památky výtvarné na Českoslovanské výstavě národopisné r. 1895«, vyd. K. Bellmanna, péčí Výtvarného odboru N. V. Č. Z časopiseckých studií uvádíme řadu článků v »Osvětě« 1895 II. sv., kdež vylíčena je Stará Praha od Z. Wintra, lidové stavby od A. Jiráska, zvykosloví od Č. Zíbrta, oddělení cenných památek výtvarných od Jos. Fanty, kroje od Č. Zíbrta a oddělení hudební od K Knittla. »Časopis Matice Moravské« r. 1896 obsahuje pěkné čtyry články »Morava na N. V. Č« od prof. J. Klvaně a v »Slovenských Pohładech« 1895. vyličuje účast a zastoupení Slovenska na N. V. Č. P. Socháň. V časopise »Vlasti« 1895, 1896 dr. A. Podlaha a Ed. Šittler v článcích o N. V. Č. vylíčili velmi důkladně církevní oddělení. Z menších článků uvádíme na př. v »Českém Lidu« uveřejněné Soukupův »O kraslicích«, Jurkovičův »O kroji Čičmanském«, Klvaňův »O moravských výšivkách« a Blažkův »O domácí lékárničce«. Velmi četné jsou články o školství na N. V. Č. v učitelských časopisech.

K zvýšení významu výstavy a výstavního ruchu pořádaly se na N. V. Č. četné slavnosti rázu národopisného, k nimž vyšly výklady, řeči a texty písní. Nejdůležitější z nich byly moravské slavnosti, k nimž vyšly: »Texty moravských slavností«, pod řízením L. Janáčka, Slavnosti a obyčeje lidové z Moravy«, pořádané na N. V. Č. r. 1895. Jako doplňky k nim vyšly »Hanácké písně taneční a svajbové z okolí Kroměříže«, sestavili J. Zdráhal a R. Janeček. Dále »Přástka«, prostonárodní hra hanácká od J. Viedrmanna a jiný spisek téhož názvu od J. Procházky. Dále vydána byla »Svatba.


Předchozí   Následující