Předchozí 0063 Následující
str. 58

a zase obléká před druhou vsí. Tak se chodilo s klibnou po vesnicích mezi Petrovicemi, Počepicemi, Kamýkem a Krásnou Horou.

Vyobrazení naše poučují, jak dlužno si tyto obchůzky s klibnou představiti. Je to náčrtek mistra Mikuláše Alše (klibna z Miroticka), klibna z Krásné Hory, z Kučeře u Milevska a z Kostelce nad Vltavou u Vorlíka.

V delší srovnávací studii v Českém Lidu II. ukázal jsem, jak zábava přestrojovati se na nový rok, o masopust ve zvířata, hlavně v koně, byla oblíbena za středověku po městech, až byla od církve i vrchnosti


Obr. 25. Obchůzka s klibnou v Kostelci nad Vltavou u Vorlíka. Kreslil Fr. Racek.

světské pro bujné výstřelky zapovídána. Pěkně poučuje, jak si představíme na.př. masopustní tance řeznické západoevropské v XVI. století s přestrojenými jezdci na koních, na býku a pod., připojený obrázek.

Do slavnostního průvodu pražských židů na počest narození císaře Josefa II. r. 1741 přibrali maškary, s nimiž se dnes pravidelně setkáme v průvodech masopustních, s jezdcem na koníku, s jelenem (hlavou zvířecí), s postavou, jež má na sobě nahoře nůši a k nůši připojenou postavu ženskou (zdá se, jako by žena nesla v nůši muže). Viz obrázky*.) Dr.


*) Dolenský, Český Lid XIX. 1909, str. 13!,. obrázky na zvláštní příloze.

Předchozí   Následující