Předchozí 0135 Následující
str. 130

Maškary smíšené v Milevsku.*)

Po zákazu Bakusa strojili se každým rokem i přední zámožní občané za maškary, i nákladně pořízené, jimiž předváděli pouhé vzpomínky, zlomky a dle svého i přeměny výjevů bývalého bakusa. Tak některý se strojil za bakusa, jiný za hrobaře, ale schválně se oblékli jinak, než to bývalo při zakázaném Bakusovi. Hrobař na př. měl krátký kožich, chlupy navrch obrácený, lopatu i kolečko a pohazoval sněhem bakusa sedícího na káře, na Velkém i Malém náměstí i v Klášteře. Jiný představoval bláznivého »s Křížkem po funuse«, ale místo křížku nosíval některý rok na tyči pometlo, jiným rokem pohrabáč. K nim přibývaly různé maškary: poustevník, doktor, hostinský, který měl na prsou tabulku s čárkami za dlužné pivo, bakusovu káru táhly opice.

Mezi novými maškarami vynikala »Spravedlnost«, která pak při zastávkách na náměstích a jinde odsuzovala a dala stíhati katem bakusa. Za »Spravedlnost* byl přistrojen kdys adjunkt berního úřadu. Představoval anděla se zavázanýma očima, který držel v ruce váhy. Dal se nositi na nosítkách. Při odsuzování bakusa vyčítala mu ».Spravedlnost* všecky jeho činy a odsoudila ho konečně k smrti. Bakus měl na hlavě přidělanou falešnou hlavu, kterou kat mečem sral. Po maškarádi býval bál u Vodňanských, kam maškary vtáhly na závěrek průvodu. V půlnoční přestávce účastníci plesu, kteří odpoledne byli přistrojeni za maškary, šli se ze svého plesového úboru převléci do svých masek, a přišli pobavit ostatní hosty plesu. H . . . jako »Spravedlnost* na nosítkách dveřmi by se tam byl nedostal a proto se převlékl za kluka v celistvých šatech s rozparkem vzadu a s tabulkou (»lístkem«), na níž byla napsána abeceda. S tabulkou znenadání vrazil mezi ženské u stolu, ukázal na »i« na tabulce a pronikavě vykřikl »i!«, že se všecky lekly. V kuchyni mu ženské, aby nevěděl, daly do rozparku visící šátek, pomazaný po-vidl\% a tak chodil pro všeobecné veselí mezi dámami, které si ho takřka podávaly, až byl od samých »legrací« všecek zmořen.

Časem ustanovilo se maškarní komité, které doplňujíc se rok za rok volbami, sestavovalo a dosud sestavuje pro každý rok nové a nové maškary, jež v úterý masopustní představuje v plném ustrojení veřejnosti po ulicích a náměstích. Tak měly maškary milevské mezi lety 1882—1902 různý ráz pro každý rok na př. »Žižkův tah z boje«, »Fidlovačka«, »Boj ženský* č. »Šárka*, »Vytlačení Indiánů do sev. Ameriky*, >Cikánská svatba«, 1889. »Návrat Američanů do vlasti*, »Koňské dostihy« a »Karneval«, 1890. »Reduta« č. »Tanec baletek« a »Mlýn na staré panny*, 1891. »Spravodlnost«, 1892. »Posvíceňské stínání kohouta* a »Shazování kozla s věže«, 1893. .Manévr*, 1894. »Obležení Šibeného vrchu od Švédů*, 1895. >Žižkův tah do boje-, 1896. »Světový zvéřinec«, 1897. > Africká karavana«, 1898. » Cikánský průvod«, 1899. »Selská svatba*, 1901. »Výlet vlakem do Ameriky*,


*) Popisuje p. Štěpán Dvořák, učitel raěšť. školy v Milevsku.

Předchozí   Následující