Předchozí 0006 Následující
str. 1

Zážinky, začátek žní a žnecké zábavy. Helekání, hlásání. Koza. Chvost.

Svatá Markyta srp strčí, hází do žita, vede, žene žence do žita, poučuje staročeské pořekadlo o zážinku, o zážinkách, začátku žní. Staročeský cisiojan kalendář rýmoval o zážinku na několik dní později, na sv. Máří Magdalenu: Žat chodila Manda, t. j. Mandalena. Žně bývaly ta-kořka svátkem pro celou dědinu. Ruka Páně byla otevřena. Pole zajásala zpěvem, veselým hlaholem, dětská drobotina nemohla se již dočkati, až v poledne a večer na dvoře ulehne kolem svojí mísy na zem vedle kola unavených a za cely den propocených ženců, při čemž se žádalo, aby každé dítě do statku přineslo si svoji lžíci z domova. Moderní stroje žací, jiný způsob rychlejší práce, s ušetřením počtu ženců a žneček, na ruby obrátily starodávné zvyklosti a zábavy, o nichž pomalu nebude již ani potuchy. Obrázek žní starodávných budou čísti za nedlouho naši potomci jako líčení z věků dávno uplynulých.

Zachovalo se několik zajímavých obrázků, jak si představíme žnivo u starých Čechů. Podáváme z nich výběr: 1. Žatva v bibli Velisla-vově v Lobkovické knihovně v Praze ze začátku stol. XIV. 2. Kalendářní obrázek ze století XIV. v rukopise knihovny křižovnické v Praze, tím důležitý, že byl předlohou umělci Jos. Mánesovi při úpravě orloje staročeského na radnici Staroměstské. 3. Žatva v rukopise universitní biblio-theky v Praze, sign. XIII. G. 1. 4. Žnivo v bibli Pražské Pavla Severína z Kápí Hory z r. 1529. Amsterodamské vydání knihy Komenského Vestibulum rerum et linguarum má pěkné dvě rytinky, znázorňující polní práci, zaměstnání sedlákovo od orby a setby, do žniva, až do mlácení. Na druhém obrázku zobrazen život na venkově, ve statku, chov dobytka, pastva ovcí, dojení a tlučení másla, včelařství, výjev z mlýna a z pekárny. Viz obrázky oba Český Lid XII. 416, 417 (r. 1658).

Věrný asi výjev, slovem líčený, jak žnečky žaly a zároveň si povídaly, »helekaly«, * hlásaly«, zachoval r. 1603 Jiří Tesák Mošovský v komedii biblické o známé Ruth, sběratelce klasů v strništi hospodáře Boose, jenž pak pojal Ruth za manželku. Mezi vážnými výstupy vložil


Předchozí   Následující