Předchozí 0029 Následující
str. 24

pamětech štiplavě Jan Jeník, rytíř z Bratříc (rukopis v bibliothece Musea království Českého, Bohemica V. str. 414) a připojuje zároveň žertovnou, satyrickou skladbu, kterou složil neznámý rýmovník po slavnosti, vyčítaje pořadatelům, proč si lid pozvali:*) »K větší slávě této korunovace nařídilo se taky, aby z každého kraje celého království českého několik párů sedlského mladého lidu k tomu korunování se odeslalo, kterýž by v takovém kroji neb oděvu se najíti dali, jak kde se ten chvalitebný obyčej zachoval, po starodávnu se šatiti. Že každý krajský hejtman, tejkaje se zrostu a tvářnosti, ty nejpěknější dívčinky a hoši z celého kraje vyvolil, vyrozumívá se. Majíc tento mladý pěkný lid, každý pro sebe, tak jak v svém okrsku obyčej jest, svou hudbu, bylof jest ovšemť slyšeti tu dudy s houslema, tu zas cimbál, tam zase na strunové a foukací nástroje hudbu vyváděti. Tyto lidské hody bylyf jsou v Bubenči provozované. Aby ale tento mladý venkovský lid k tanci neb rejdování větší chuti nabyl, bylyť jsou pro něj mnohé prkenné boudy a kolny vyhotovený, v kterýchžto hojnost nápoje a pokrmu se nalézalo a zdarma se mělo rozdávati. Z ohledu kteréhož na každý boudě a kolně visel namalovaný obraz, co by z ní zdarma se dostalo, na př. kde se uzený maso vynacházelo, tu byla na tabulce vymalována šunka, kde nápoj, tu byl namalovaný sud s pivem, a kde byla kořalka, tu bylo vědro k spatření atd. Že ale nenadále náramná nepořádnost povstala, při kterýž ty všechny s pokrmem a nápojem naplněné boudy a kolny v jednom momentu vykradené byly, tak sice, že pro ten hladový a při velkém parnu velmi žíznivý lid nic nezůstalo a že zrovna u toho smutného příběhu taky ještě jedna fortna (Triumfbogen) se zapálila, bylaf jest ta roztržitost a .nepořádnost mnohem větší, nad čímž se jeden z téhož venkovského lidu ostrovtipný sedlský hošík tak velice rozhorlil, že ihned potupné verše o těch v Bubenči držaných hodech peprné složil, jenž se napotom v obecnosti všudy rozšiřovaly a kteréž takto zněly:

Hody v Bubenči.

^Poslechněte, mládenci, co se stalo v Bubenči. Byli jsme tam pozváni, Ze všech krajů svoláni.

A to byla regrací, Malovaná traktací, Jen malované šunky a k žrádlu ani bžunky.

Malováno všeho dosti, A piva, vína v hojnosti; Ale prázdné sklenice, "Větru, prachu, nic více.

Jak nedvSdy nás vodili, Mezi stromky rozdělili, Páni dobře hodovali, Řkouce, bychom tancovali.



Janku, tancuj, trouba hučí! Co jest plátno, drška bručí. Ani vody nám 'nedali, Chřtány práhnout nechali.



Zapálenou fortnou nám svítili, Bysme tu nouzi lépe spatřili, A tu slávu Hody lidské nazvali, Na tisíce lelků k tomu pozvali.


*) Viz Zíbrt, Jak se kdy v Čechách tancovalo, v Praze, 189B. Srv. (bez udání pramene) Burian, Lumír I., v Praze, 1862, str. 61.

Předchozí   Následující