Předchozí 0030 Následující
str. 25
Pěkná roztoš! pěkné hody! Ani piva, ani vody; Mili páni stavové, Naši země vůdcové!

Toto vaše malování Patří jen pro tatrmany; Chcete-li Vy blázny míti, Můžete je z Prahy vzíti.

Nás příští nechtě s pokojem, My víc bláznami nebudem; Za tu slávu pěkně děkujem, Ale na věky víc nepřijdeme.

Dne 14. září roku 1836 pořádali čeští stavové na počest korunovaného krále českého a královny Marie Anny velikou slavnost lidovou vedle invalidovny. Lid z jednotlivých krajů ve svém rázovitém kroji prováděl obžinkové a bvatební obřady podle zvyků starodávných. Slavnost byla popsána v časopisech i samostatných knížkách. Pouhý popis slovný však nenahradí názoru jasnějšího o obžinkách tehdejších a o svatebním průvodu při slavnosti této, jaký podávají náčrtky souvěké, vyobrazující skupiny z jednotlivých krajů. Podáváme vyobrazení obžinek z kraje Pra-cheňského podle kreseb v bibliothece Musea království Českého; jiné náčrtky jsou majetkem zemského archivu království Českého.*)

Obžinky byly zahájeny vozem, na němž z předu hráli dudák a houdek (houslista) ve starém kroji. Na voze vedle dvou zasloužilých rychtářů byli tři ženci a tři žnečky. Vůz byl ozdoben věncovím z obilí a nářadím hospodářským. Uprostřed byl snop ze žita, ovsa, pšenice a ječmene. Každé panství mělo svůj obžinkový vůz! Bude snad zajímati, zapíšeme-li to pro povzbuzení pořadatelům národních slavností, že obžinkový a svatební tento průvod byl věrně, s veškerou úpravou, podle obrázků z Českého Lidu**) napodoben při zdařilé slavnosti Českých Baráčníků v září r. 1909 při průvodu po Praze a na Střeleckém ostrově.

3. Obžinky v Čechách.

Nejoblíbenější veselost výroční jsou pro mladou chasu obžinky, ježto se nejen ode dávna po dědinách, nýbrž od nějaké doby i v Mýtě hlučně slavějí. Záležejí v tanci a v jiných společenských zábavách po skončených žněeh, jichžto se mimo žence a žnečky i jiní milovníci veselí rádi účast-


*) Květy 183!, str. 311; Programm zu dem Volksfeste, welches zur Feier der Kronung S. M. des Kais. und Kón. Ferdinand und I. M. der Kais. und Kón. Marie Anna von den bohmichen Standen veranstaltet wurde — Prag. 1836; Hochzeits und Erntzug des Prachiner Kreises bei dem Volksfeste, welches am 14. September 1836 zur Feier der Kronung S. M. des Kais. und Kón. Ferdinand und I. M ier Kais. und Kón. Maria Anna zu Prag von den bóhmischen Standen veranstaltet wurde. Litographischer Anstalt von Jos. Vetterl in Pisek. Podobné litografované sbírky vyobrazení vydávaly i ostatní kraje (s krátkým textem Českým a německým).
**) Zíbrt, Svatební a obžinkový průvod z Pracheňského kraje r. 1836. Český Lid III. 311. Srv. Český Lid XIX, 156.

Předchozí   Následující