Předchozí 0048 Následující
str. 43
3. žena:

Náš pantáto a panímámo! Všechno se dnes na Vás směje vesele, protože Vám kytici neseme. Svázaly jsme Vám žito, ječmen, pšenici,

a vinšujem Vám za ně peněz měřici a sobě za vinš na památku jenom tu nějakou zlatku.

Má kytice je krásná jak na nebi hvězda jasná plná zlaté pšenice načechraná jako dívčice, přijměte ji pantáto i panímámo za tři tisíce.

Šťastně jsme vše dokonaly, bouře i strach přetrpen,

nestane-li se hana na vožinky naše jen.

Odpověď pantáty:

Já Vám pěkně děkuju,

dobrým pantátou Vám bejt slibuju,

ve shodě a míru budem žít

a dá Pán Bůh při tom dobře mít.

Holkám přeju od srdce

zelenej věnec v tom roce.

Odpověď panímámy:

Alou, páni muzikanti, hřejte, a vy, naše lidi, zpívejte, hřejte, páni muzikanti, živě, budem tancovat při koláčích a pivě.

5. Dožinky na Moravě.

Když se dožne žito, ječmen a pšenice, slaví se dožinka (dožinky, obžinky, dožatá, dóženek). Žnice uvijou věnec z polního kvítí a propletou jej klasy všeho obilí. Nesouce jej s pole hospodářovi, cestou zpívají zvláštní písně žňové. Docházejíce humen a dvoru hospodářova, spustí všechny hlučným hlasem píseň chvály hospodáři a hospodyni: *)

Náš hospodář hodné dvořák, von má jedné žence pořád. Naša hospodeň hodná dvořka, pro žence dobrá kochařka. Dobře peče, dobře vaři, šak se ji to všecko daři. Ichuchu!

Odevzdávajíc pak jedna z nich hospodáři věnec, říká:

Vážené hospodářo! Přémite tento věneček, vod poctivech děveček! Kolek klásečku, toli másečku; kolek zrneček, toli měřeček; kolek stopeček, toli kopeček.

Hospodyně uchystá svým žencům toho dne hojnou večeři, hospodář dá piva nebo kořalky a pozve aspoň nějakého houslistu. Slavnost pak se končí veselým zpěvem a tancem.


*) Frant. Bartoš, Moravský lid, V Telči, 1892, str. 54

Předchozí   Následující