Předchozí 0041 Následující
str. 35

Květy vánoční.*) Mezi obyčeji, zábavami a věštbami, jež zachovalo lidové podání na Vánoce (hlavně na Štědrý den), zvláštní, něžné, poetické kouzlo mají obřady a zvyky s květy, uměle rozkvetlými. Tu nejde o květinovou výzdobu a vůni, jakou si měšťák pořídí na vánoce, jako po celý rok, pohodlně z květin, obchodnicky pěstovaných. Lid neměl a nemá sklenníků, nezná, umělého vytápění a pěstění. Přes to květy štědrovečerní si zaopatřil a přičítal jim moc čarovnou, věštebnou.


Obr. 27. Koledníci drátenici v Čechách.

Obyčej ten nebyl, co do základní představy, neznám již u předků našich. Zvolili si k tomu květinu cizokrajnou, obestřenou zkazkami středověkými a východními — růži z Jericha. Choulivka čili růže z Jericha (Anastatica hierochontica L.), bylina z řádu křížatých, roste v suchých písčinách v Egyptě, Palestině, Sýrii a Arábii. Její větve v čase zralosti uschnou, stvrdnou a schoulí se dohromady v kulaté klubko, které bývá


*) Viz Zíbrt, Vánoční číslo Národních Listů 1906, č. S53, kdež jsou podrobně uvedeny citáty a literatura, jež se týká této látky. Pro ukráceni místa podrobnosti ty tuto vypouštím. Výklad o vzniku těchto zábav a věšteb podal jsem obšírně tamtéž.

Předchozí   Následující