Předchozí 0052 Následující
str. 46

po druhých, přece se nezdrží a házejí jím posavad po ostatních, aby si připomněli, jak sv. Štěpána kamenovali. Posvěcený oves rozděluje se do ovsa, jenž na jaře se seje.*)

»Na svatého Štepána je každý sobě za pána!« říká se na Valašsku. Pacholci propíjejí koláče, hospodáři hledají si čeládku a jsou v hospodě někdy až do půlnoci. Veselost a šprýmovnost viděti na všech tvářích, na všech místech.

Téhož dne (nebo na Nový rok) podávají ženy mužům svým g a t ě, naznačujíce tím, že chtí poslušny jich býti po celý rok.**) Podobně na Hané časně ráno děvčata umývají chlapce a podávají jim gatě, za eo se jim zavdá sladké kořalky. V Uhřičicích u Kojetína zavěšovali na kliky u dveří žebráka. Někdo upletl ze slámy chlapa a upevnil večer na kliku dveřovou. Když ve stavení žebráka spo-zorovali, odnesli ho k sousedovi na dveře. Kde na to nepřišli, bylo ráno smíchu, když lidé šli do kostela, že u N . . . neměli žebrákovi co dát, proto se jim oběsil na klice.

Na Štěpána pacholci na Hané chodívají na svobodu s koláčem, vý-služkem. Za stara přede dnem koně nakrmili, ocasy vyprali, ocas i hřívu zapletli a stáj očistili. Po kostele, neb až k večeru odcházeli s koláčem makovníkem; někde místo koláče dostávají pecen chleba. Loučíce se, pravili: »Pán Bůh vám zaplať, stréčku a tetičko, za koláč a za všecko dobré, a ublížil-li jsem vám v čem, odpusťte mi a s Pánem Bohem.« Podav ruku hospodáři i hospodyni, odešel. Svoboda pacholků trvá až do nového roku.+) Viz vyobrazení koláče a podrobnosti při Novém roce ve 2. svazku této sbírky.

Přísloví »Na svaty Ščepan, každy sobě pan« ve Slezsku ukazuje, že chasa má svobodu. Téhož dne chasa mužská »vandruje« (mění službu), a obyčejně bývá mnohý »nastřapaný až hrůza«. Pacholkům se upeče »strucle na vandrovnicu" nebo »pleco«; i peníze (1 zl.) dostávají místo pečiva.

Kateřinští synové téhož dne »sušili děvuchy", jež o Velikonocích polévali v některé hospodě nápojem. Hospodyně hospodářovi téhož dne ráno při oblékání podá kalhoty, by dostala nějakou počastnou. Tí-sečtí u Bílovce jdouce z kostela: hospodáři s hospodyněmi a mládenci s děvčaty stavují se v hospodě na nějakou tu zavdanou.++)


*) Vyhlídal, Naše Slezsko, Otisk z Vlasti. V Praze 1903, str. 16. **) Václavek, Moravské Valašsko, na Vsetíně, 1894. str. 59.
+) Vyhlídal, Rok na Hané. Otisk z Vlasti XXL, XXII.. v Olomouci, 1906, strana 9.
++) Vyhlídal, Naše Slezsko, 1. c, str. 24, 25.

Předchozí   Následující