Předchozí 0055 Následující
str. 49

Na Slovensku býval rozšířen ten den zvyk, zvaný »mládenky čili Mládenkovánie,*) obdobný velikonoční pomlázce: Rodičové mrskají dítky z rána v posteli, aby prý se na ukrutnost Herodesovu rozpomínaly. Potom ten obyčej jedni ke druhým a sice dne 28. prosince mužové k ženám, druhého pak dne 29. prosince ženy k mužům zachovávali a žertem se šlehali, mládenkali. Srv. ve 3. svazku této sbírky o pomlázce.

|

Václava Kozmánka hra staročeská ze stol. XVII. pro divadla o vánocích.

Václav Kozmánek (1607—1679) skládal pro lid oblíbené hry divadelní obsahu světského i náboženského. Tyto hry, třeba obsahu vážného, proplétal zdravým humorem lidovým, úslovími, vtipy, posměšky, líčením křehkostí u vrstevníků diváků. Vládní rada Ferd. Menčík, kustos dvorní knihovny ve Vídni, vydal (srv. str. 34.) Kozmánkovu hru pro divadlo vánoční tiskem ve sbírce Vánoční hry 1894, v Holešově. Má název: Actus pobožný o Narození Syna Božího, pána našeho, Ježíše Krista.

Hru Kozmánkovu prováděli chudí studenti žáci, po městech i po venkově o vánocích, aby si nějaké koledy vydělali, jak vydavatel Menčík upozorňuje.

Opět z praktických důvodů, když často před hody vánočními docházejí do redakce Českého Lidu žádosti za nějaké hry staročeské, původní, vánoční, jež by se mohly provozovati, připojuji na závěr Kozmánkovu hru vánoční, chovanou v rukopise v bibliothece Strahovského kláštera, z něhož ji Menčík v uvedené knize uveřejnil. Doufám, že se tím zavděčím, kdy vedle četby může se hra tato provozovati jako ukázka zábavy, kterou se doba vánoční zakončovala.

*

ACTUS POBOŽNÝ

@P@o Narození Syna Božího, pána našeho, Ježíše Krista. Napsal . F. Kozmanecius.

o Narození Syna Božího, pána našeho, Ježíše Krista. Napsal @A@. F. Kozmanecius.

Osoby actum konající jsou tyto: Tři anjelé. Tři pastýři. Tři králové. P. Maria. Josef. Herodes. Herodesovi drabanti. Dvě židovky. Posel. Muzikanti.

Prologus.

Vaši Milosti, páni mílí!

Vinšujem vám hojné zdraví,

k tomu šťastné nové léto,

dejž vám je Bůh chvíle této.

Nemalé pak vyslyšení

žádáme vás spolu nyní,

neb vám chceme oznámiti,

novou, divnou věc praviti


*) Kollár, Národnie Zpievanky, I., 1835, str. 64. Zíbrt, Hoj, ty štědrý večere . . .

Předchozí   Následující