Předchozí 0013 Následující
str. 4

pustě hlavu kohoutovi, zahrabanému až po krk do země.*) Že také ve Francii obyčej nebyl neznámý, svědčí narážka v uvedené knize Cortetově. Po všech krajích německých konalo se a místy posud koná slavné stínání kohouta -se starodávnými obřady.**) Uvidíme hned, že i v Čechách děla se poprava kohoutí při některých slavnostech. Naproti tomu je však s podivením, že Poláci a Rusové neznají obyčeje toho.

Stínání kohouta při slavnostech národních jest nyní všude úředně zakázáno. Týž zákaz vůbec byl vydán proti krutému obřadu stínati pro zábavu hlavy zvířatům.***)

Do bludiště bájeslovných dohadů, roztroušených hlavně po literatuře německé, nikterak nemíníme vstoupiti. Jisto, že stínání kohouta i všecky příbuzné lidové zábavy jsou přežitek starodávných obřadů v asi vážných, jak se všechno zdá, obětních, jež časem jako všecky podobné obřady jiné sklesly v pouhé obřady zábavné, v lidovou kratochvíli. Obyčej býval druhdy slaven hlučněji a častěji než nyní. Zakročila proti němu vláda i církev. Roku 1885 vydal na př. biskup Osnabriický veřejné důtklivé napomenutí, aby věřící ustali od hříšného, ukrutného stínání kohouta o svatbách. Rovněž na Moravě v poslední době vydány byly zvláštní úřední zapovědí o stínání kohouta. Za nedlouho vyhyne obyčej nadobro i s pamětí, jak se slavíval.

****

V krajích československých a v Lužici stínávali kohouta slavnostně, se zvláštními rázovitými obřady, o jakých opravdu není v rozvláčných výkladech spisů cizích ani zmínky. Dalo se to buď o svatbě neb o masopustě, někdy o velikonocích, také o pouti, na obžinky a někde o hodech čili posvícení. Probereme zevrubně všecky obřady, jež byly spojeny se stínáním kohouta.

Nejstarší doklad toho, že o svatbě a o posvícení bavili se v Cechách vesničané tímto obřadem, vypisujeme z knihy cizí. Fischer popsal v knize, vydané na sklonku století XVI1L, lidové obyčeje u rozmanitých národů a mezi nimi jako zvláštní obyčej lidu českého popisuje stínání kohouta dosti obšírně.+) Mládež obrátí šat na ruby a přestrojí se za vojáky. Vedou kohouta na dlouhých tkanicích, z nichž jedna provlečena zobákem,


*) A. Fahne, Carneval mit Rücksicht auf verwandte Erscheinungen. Köln, 1854, 149.
**) Ad. Kuhn a W. Schwartz, Norddeutsche Sagen, Märchen und Gebräuche, Leipzig, 1848, e. II.; Ad. Kuhn, Sagen, Gebräuche und Märchen aus Westfalen, Leipzig, 1859, II. C. 384. Doklady jiné u Jahna, Die deutschen Opfergebräuche bei Ackerbau und Viehzucht, Breslau, 1884, 108, 109.
***) Viz studii Le jeu de l'animal décapité au pays Walion, Extrait de Wallo-nia, Liege, kdež O. Golson, Aug. Deom a C. J. Schěpers snesli právě zajímavé zprávy o těchto obřadech, při nichž bývá odsuzováno žertovně zvíře k smrti a pak rozsudek bývá vykonán (husa, kohout, kachna, páv, vepř, beran a pod.). Český Lid VL 1896-7, str. 497.
+) Beschreibung der vorzüglichsten Volksfeste, Unterhaltungen, Spiele und Tänze der meisten Nationen in Europa, Wien, 1799, II. 31: »Hahnen-Köpferei in Böhmen«.

Předchozí   Následující