Předchozí 0056 Následující
str. 46

Stínání beránka (jarníka, skopce).

Mezi cizí obyčeje lidové na obžinky a posvícení patří podle souhlasného svědectví zpráv různorodých*) zabíjení skopee. Zabíjení děje se rozmanitým způsobem a jsou s ním spojeny zvyky a zábavy všelijaké. Obřad jest znám mezi lidem po západní Evropě.

O podobném posvíeenském obyčeji v Čechách a na Moravě píše Krolmus. Na čhrudimsku, Čáslavsku a Královéhradecku stínali o posvícení mládenci na návsi kosou »jarníka« (beránka, jehně), v okolí Poličky berana (skopce).**) K tomu připojuje Krolmus, že na Moravě mají podobný obyčej o »hodech«.

Jak se stínal beran, vyprávěl prof. Hoškovi pamětník v Bystrém ve vých. Čechách:***)

»Vo hodech se tady stínal beran. Koupil se za vosům zlatejch, za sedům, jak holt bylo. Ale musel bejt z růškama, nesmněl bejt koloméj, musel je mít do věnce vokolo husí. A ted musí bejt patnást nebo dvacet chasníků. A jeden je jako družbou, ten zbírá peníze vod nich, tak jako závdavek, aby nemoh jako vytrhnout, aby juž byl vázanej f téj společnosti. A ted dys se usnesou, tak každéj si musí zaopatřit koňa. A dys si toho koňa zaopatří, tak musí bejt vosedlanej jako vojanskéj, jak sluší a patří. Na řívě musí mít rulíky červeným nebo modrým nebo jakýmkoli propletený na konci mašle v rulíkách.

F pondělí ráno se musí zrichtovat a k jedenáctej hodině musí bejt í pořátku ty koně. Jeden z nich se de podívat, keréj je na to ustanovené], jesi sou ty koně v pořátku. A vo hodině musí stát u hospody ty koně a chasníci na nich. Nekeréj chasník se přistrojí za droušku — droušky bejt musí — keréj je k tomu dostatečnej, slušnéj. A vostatek ty druzí ty se přistrojej: červený šaty, vojanský šaty, za kominníci, jeden je trumpetrem jede napřed na šimloj. A teď dys sou f pořátku, tak se jede, gde ten beran je ustanovenéj, f kerým numeře, tam se jede pro něj. A tam de celéj zástup lidů, vono je jich jako vo jarmárce, ani na žádným funuse jich tolik nebejvá. Teť toho beránka vyvedou, a ten beránek má na sobě takovéj udělanéj čabrak s těch šípek a má věneček. A teď ho dvá pastefci vedou. A teď běhají židi, maj na sobě vobrácený kožichy a pobříslo vokolo sebe zavázaný a na zády nese pytel střepů.


*) Viz doklady sebrané od Pfannenschmida," Erntefeste, 1. c, 271, 290 až 293
**) Staročeské pověsti I. 326, 354, 359, 373.
***) Hošek Ignác, Český Lid VI. 1896—7, str. 378—380.

Předchozí   Následující