Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 41

zpytce. Pod různými hesly znamenitý tento znalec života lidu moravského shrnul rozmanité poznámky vzácné pro každého, který se studiem lidovědným zabývá. Nalézáme poznámky z reálního života, na př. o chalupě, o orání, zpracování pole, různých nářadích polních s vyobrazeními, jako brány, hrabica, důkladný popis gajd též s vyobrazením, dále o kuchyni, o krojích, srv. hesla halena, košile, o úpravě vlasů pod heslem babinec Vypsány různé obyčeje, srv. hesla bab к ování, čaputa, čarabaňa, douškový den, dušičky, hedul'a, kleveta, mařena; o pojmenování lidí srv. heslo méno, též ještě Novák. Čteme i poznámky o pověrách na př. pod hesly blud (bludná tráva), divize na (tu byli bychom si přáli obšírnější poznámku), maga. Všude jest roztroušeno hojně přísloví, říkadel a různých úsloví.

Českoslovanský národopis bude tímto dílem obohacen o vzácnou pomůcku,     jpa.

*

Jurkovič Dušan: Práce lidu našeho. Lidové stavby, zařízení a výzdoba obydlí, drobné práce. Vídeň (nákladem Ant. Schrolla). Seš. I. 1905.

Vzácné dílo připravuje české literatuře p. architekt Dušan Jurkovič. Zájmy rodné a umělecké vedly ho často na potulky po kraji valašském a slovenském. Vyzbrojen umělecky cítícím okem, dovedl vidéti a zachytiti do apparátu fotografického a do své mapy studijní maoho, co laikovi by zůstalo vůbec skryto a jiné předvésti tak, jak laik v umění by nedovedl.

Výběr z těchto studií počíná podávati veřejnosti v díle svrchu uvedeném. Je zajímavo, že nenašel českého nakladatele (či nehledal vůbec ?) a že dílo vychází u firmy vídeňské s českým titulem hlavním, a s českým textem na místě předním (Vedle toho i německy a francouzsky). Ale hlavní věcí je obsah dokonalý i po stránce formální i obsahové. Je to vskutku výběr nej-rázovitějších produktu slovensko-valašské lidové práce národní, především řada dobrých studií lidové architektury z části již známých (zejména stavby zbudované na Národopisné výstavě), z části zcela nových. Vedle toho i jiné věci působí bezprostředně, ba zrovna náladově na př. pohled na čičmanský hřbitov na tab. IV. Přál bych si jen trochu více systematiky do celé publikace, ale ta se snad po ukončení teprve dostaví v celkovém ocenění, které autor v předmluvě slibuje. Pak by bylo záhodno, aby věci, jež ve skutečnorti působí především malebně, barvou, byly také jen tak reprodukovány, na př. malby podlužáckých žudrů a pod. Jinak je si jen přáti, aby dílo došlo odbytu co největšího a jeho dokonání nebylo snad zadrženo neúspěchem finančním. Zasluhuje vší podpory zejména od našich škol a musejí.

Celé dílo skládati se bude asi z 20 sešitů (ročně vyjdou čtyry) o 10 tabulích. První sešit obsahuje tyto tabule : 1.—2. Fojtství ve Vel. Karlovicích. 3. Chalupa v Čičmanech. 4. Hřbitov v Čičmanech. 5. Chalupa a jizba ve Velké vsi. 6.—8. Malovaný domek a žudra v Tvrdonicích, Ko-sticích a Týnci. 9. Malované ohniště v Čataji. 10. Črpáky z Čičman a z Bru-

mova.    L. N.

*

České' rolnictvo v Americe. Nakl. Černý a Ludvík. Drážďany. Str. 32.

Brožurka jistě patří do literatury lidové aspoň svým posláním. Účelem jejím není jiné, než agitovat pro vystěhovalectví do západních Států severní Ameriky. Ale každý agitator musí znáti ty, к nimž mluví, musí míti bystrý smysl pro psychologii lidu. Tím mohly by býti letáky a brožury vystěhova-


Předchozí   Následující