Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 164

v šesti odděleních v jedné místnosti jediným učitelem. Děti povinny jsou choditi od 6. r. do 12.; na to se zařadí do školy opětovací, jež trvá ještě tři léta a má po čtyřech hodinách týdně. Mimo dávky, které později se uvedou, platí každé dítě za celoroční vyučování tři koruny, katolické čtyři a 30 h. na učitelský pensijní fond dle státního nařízení.

Z předmětů dle přání rodičů je na prvém místě náboženství, jemuž učí učitel 6 hod. týdně. Seznamují se tu se základními pravdami náboženskými a učí se zpívati z »Tranoscia«, kostelní, modlitební knihy a zpěvníku; katolickým dětem vykládá se týmž učitelem katechismus. Dále učí se čtení, psaní, počítání, maďarštině, přírodopisu a něco zeměpisu. V národním ohledu do nedávná církevní školy byly velmi důležité — a z části jsou posud — — však nyní se vzmáhá maďarisace, zvláště když představení evangelické církve předstihují stát různými maďarisujícími nařízeními. Tak před 15 lety bylo prohlášeno, že tři předměty mají se učiti maďarsky a před dvěma léty stoupl počet hodin věnovaných maďarštině na 17. Pomůcek školních není mnoho, a nebylo by ani těch, kdyby zdejší učitel nesnažil se doplniti, čeho obec různými břemeny obtížená opatřiti nemůže, nebo pro co občané nemají ani smyslu. Rozvrh učiva v našem slova smyslu není skoro ani možný, ale přec mládež nabývá značných vědomostí neobyčejnou obětavostí učitele. Školní rok, který počíná 15. září, pro »prvaky« 1. září, končí počátkem května neb již v dubnu slavnostní zkouškou v kostele. Jí bývá přítomen děkan, sám někdy zkouší a referuje o výsledku seniorátnímu konventu, v jehož »senioralnej zápisnici« oznamuje výsledek všech škol. A tu nejlépe možno poznati strannickost školních úřadů. Kdo je uvědomělým vlastencem, nemůže býti dobrým učitelem, i když úspěch zkoušky je znamenitý. Naproti tomu osvědčený maďaron je pochválen a dostane i odměnu peněžitou, i když spustlým životem dává pohoršení osadě a i když nenaučí děti ani řádně se podepsati.

Odměna za neuvěřitelné namáhání svědomitého učitele je pramalá. Do nedávná záležel plat skoro úplně z naturalií; nyní se poněkud lepší, zvláště tam, kde se učitelé střídají, neb s každou změnou je spojen nějaký přídavek. Je to tak zvaná listina povolávací neboli vocator, kde uvedeny jsou všechny příjmy a povinnosti učitelské. Poněvadž není bez zajímavosti, uvedu doslovné znění.

Povolávací list.

Církev Cerovská ev. podle Aug. vyznání výborně učenému pánu N. N. milost a pokoj od Boha.

Církev evangelická od jakživa velikou váhu kladla nejen na chrámy a na veřejné služby boží, ale i na školy. Blahoslavené paměti Luther náš pověděl: »Kde školy kvitnou, tam kvitne i církev. Školy jsou štěpnice církve. Následovně církvi к vůli třeba udržovati školy, neboť skrze malé školy udržuje Bůh svou velkou církev.« Následovavše slova tato Mistra našho, reformátoři vlasti naši, kdekoli Církev založili, tam se hnedky i o založení školy postarali.

Škola však jen tak zodpoví své vznešené úloze, jestliže Učitel se všemi těmi požadavkami zaopatřen jest, které se pri takovém muži vyhledávají, jemuž rodičové své nejdražší poklady dítky svěřují.

Mezi takovéto požadavky počitujeme dle Písma svatého, toho základu víře naši ponejprve a především nábožnost a církevnost pana učitele i v škole


Předchozí   Následující