Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 114

,,Čas" oznamoval, že vydá rejstřík všech svých článků a zpráv za minulá leta; index jest prý již dávno hotov a odpočívá v redakčním stolku. К vydání scházely prostředky. Nevíme, pokud se „Čas" zavděčí svým podnikem čtenářům; nejvíc myšlenku uvítá historie a ethnografie. — Tuším — v r. 1904 ve 4. seš. „Čes. Čas. Hist.", v krátké poznámce stěžoval si prof. Dr. Pekař: Naše časopisy nevydávají věcných rejstříků. Vědecký badatel stojí tu před papírovou pyramidou malo- i velkožurnálů, kterou musí prohledati s velkým odhodláním a velkou ztrátou času, chce-li prameny a všechnu literaturu ob-sáhnouti. U redaktorů nenajde se porozumění pro význam dobrého rejstříku, jímž by se zdlouhavá a unavující průprava usnadnila. Tímto zaniknou v novinovém tisku všechny krásné myšlenky, vědecké práce, protože ujdou pozornosti. Stává se, že se pak tatáž věc s vynaložením velkého úsilí jinde znova opakuje. — Česká lidověda z podniku bude míti největší procento zisku. Není druhé vědy, která by se stala tak populární, takovým vyhledávaným koníčkem ve všech možných a zvláště venkovských časopisech. Jest v tom mnoho dilet-tantisrnu, dosti podprůměrného a tím nebezpečného — zároveň však prací dobrých i lepších, shromážděna halda neznámého materiálu (i při dobré a pilné bibliografii p. Pátka), dokumentů. — Ostatně i celý dilettantismus a zabývání se lido-vědou patří k ethnografii, к její historii. — Na konec nezbyla by než malá oběť: aby časopisy rejstříky zasílaly tam, kde se koncentruje vědecké snažení: do bibliotek, museí, odborným časopisům, universitě (resp. historickému a filologickému semináři), vědeckým společnostem atd. Tak mohlo by se říci, že u nás jest pravý zájem o vědu a pokroky její (zde speciálně lidovědu) a časopisy? — zachovaly by po sobě větší památku, než jakou zanechá jepicí, krátký život jejich v paměti lidu.

@----------

XV. svým ročníkem změnil Časopis společnosti Přátel Starožitností Českých svého redaktora. Rediguje nyní „Časopis" dr. Zd. Wirth, ass. Um. Prům. Musea v Praze. Prvé číslo „Časopisu" je pestré; zejména rozšířena je rubrika „zpráv" a „zpráv literárních". V rubrice prvé je mimo jiné informativně upozornění „Praehistorická archaeologie", jež podává výstižný, byť co nejstručnější přehled methody, postupu, výsledků — a ovšem i rozdílů jejich — archaeologické školy musejní „Píčovy" a universitní „Niederlovy-Buchtelovy". Z ostatního obsahu tangují národopis Michálka-Wirtha „Mlýn v Roudnici n. L." а V. Prokopa, „Václav Vítek, mašovský rychtář".

@-----------

Lednem 1907 vyšlo po delší přestávce prvé číslo III. ročníku „Pravěku. Ústředního listu pro praehistorii a anthropologii zemí českých". Další pravidelné vycházení Pravěku je nyní zabezpečeno jednak stálou roční subvencí, povolenou moravským zemským sněmem, jednak tím, že se stal Pravěk orgánem Archeologického klubu moravského.

@-------------

„Krása našeho domova" v druhém svém ročníku přišla s návrhem na vydání uměleckého průvodce po království českém. Návrh se neujal. Nyní však se ho ujímá redakce Časopisu Společnosti Přátel Starožitností (XV., 39), jež ukazuje na jeho velký význam, a dokládá jeho uskutečnitelnost. Co do obsahu upozorňuje: „Vedle výtvarných památek „officielných" bylo by nutno pojmouti tam i předměty umělecky méně nebo málo význačné, ale za to pro kulturní život v Čechách charakteristické, bylo by nutno zahrnouti v program tak zvané lidové umění, musejní sbírky a také umění celého 19. století, které pomalu již celé patří historii."

@---------------

Umělecko-historická komise zemského výboru na své schůzi 18. prosince t'. 1906 povolila mimo jiné subvneci 3000 kor. na opravu kostela sv. Trojice a dřevěné hřbitovní zvonice, lidové stavby v Rakovníku. Model této zvonice je vystaven v Národopisném Museu Českoslovanském, jemuž se ho dostalo darem laskavostí městské rady Rakovnické v r. 1906.

@---------------

Kočovné kursy krajkářské, jež byly pořádány v r. 1906 v šesti obcích na Koníčku, byly novým rokem nahrazeny trvalým krajkářským kursem v Konici, jenž soustřeďuje a zaměstnává nad 300 dělnic. Krajek bylo vyrobeno a prodáno v posledních osmi měsících, kdy již byla provedena organisace odbytu, za více


Předchozí   Následující