Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 115

než 17.000 kor. Akci dosud podporoval a jediným zákazníkem byl с. k. ústřední krajkářský kurs ve Vídni. Nyní však bylo založeno „Družstvo pro domácí průmysl krajkářský a j. ženské ruční práce v Konici". Úkolem družstva je mimo jiné hledati i samostatné cesty odbytu. Spolu pomýšh družstvo založiti časem v Konicích školu krajkářskou, jaké dosud na Moravě není. Posláním školy bylo by i „těžiti z ohromného fondu moravské lidové ornamentiky i techniky", oživiti staré vzácné vzory i techniku lidového vyšívání a krajkářství a aplikovati je na potřeby moderní.

Revue učebných pomůcek vypsala cenu 100 kor. za nejlepší písemně podaný návrh 40 vlastivědných obrazů, jež by vystihovaly charakteristiku zemí českých po stránce zeměpisné i kulturní. Z obrazů počítá se as 25 ną Čechy, 10 na Moravu a 5 pro Slezsko. Lhůta konkursní končí 30. dubna.

V dubnu 1907 pořádá se v Kristiánii výstava uměleckých hraček, na níž bude výběrem z kočovné výstavy hraček, pořádané v zimních měsících Svazem rak. museí umělecko-průmyslových zastoupeno i Rakousko. Výběr pořídil řed. brněnského uměleckého průmyslového musea dr. Jul. Leisching. Na uvedené kočovné výstavě byly i české hračky lidové a hračky pracované ve slohu lidovém (zejména odborných škol v Chrudimi a ve Val. Meziříčí). Nalezly tyto hračky cestu na Kristianskou výstavu?

'

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

Společnost Národopisného Musea Českosloslovan-s k é h o konala dne 17. března svoji řádnou valnou hromadu. Výroční zprávy, jež byly valné hromadě předloženy, jsou připojeny к tomuto číslu. Zprávy funkcionářů byly po referátu revisorů schváleny jednohlasně. Při tom ze členstva dv. г., univ. prof. dr. J. Göll vyslovil uznání spolkovému časopisu, Národopisnému Věstníku Českoslovanskému, o němž soudí, že opravdu plní své poslání. Členové společnosti jsou vděčni redakci za ráz a směr, kterým časopis vede. Předseda poděkoval za toto uznání, jehož se dostalo redakci s místa nad. jiné kompetentního a ujistil, že je to nejlepší povzbuzení, aby Společnost NMČ vytrvala při své dosavadní činnosti publikační. Na to bylo přikročeno к volbám, při nichž byli zvoleni opětně pánové, kteří projitím lhůty vystoupili z musejní rady, a to od členů zakládajících Artur Häusler, tov., dr. Jan Jakubec, prof., dr. Jindřich Matiegka, univ. profesor a od členů činných K, Chotek, prof. a dr. J. Zubatý, univ. prof. Náhradníky byli zvoleni pp. dr. O. Hujer, prof., dr. E. Smetánka, univ. doc. a Jan Slavík, posl. filosofie, revisory účtů pp. Ferd. Schläger, úředník a Ferd. Tallowitz, velkoobchodník. Členský příspěvek zůstal pro r. 1907 opětně 6 kor., začež se členům Společnosti dostává — již Beze všeho dalšího příplatku — Věstník.

@-------------

Sk. r. р. V. Prasek upozornil v Selských Listech (XXV., č. 4) na popud Národopisného Musea Českoslovanského, aby bylo založeno v Praze zemědělské retrospektivní museum. Pro sběratelskou akci na Moravě doporučuje zříditi sběratelny pro příští zemědělské museum, ať již moravské, ať Pražské. Sběratelny musily by býti na několika místech Moravy a Slezska, aby se mohly stati při propagaci nové myšlenky zemědělského musea tím, čím pro myšlenku Národopisné Výstavy byly výstavky krajinské. Co do obsahu podal šk. r. p. Prasek se zvláštním zřetelem na Hanou soupis toho, co by podobné museum mělo ob-sahovati. Soupis doplňuje a v mnohém zejména specifikuje obdobný povšechný soupis Národopisného Musea, vydaný pod titulem ,,Co sbírati pro zemědělské oddělení N. M. Č.?" Proto z upozornění páně Prášková vyjímáme: V oddělení předmětů obecných přeje si model hanácké (slovácké, valašské) vesnice pro dobu 1780; modele komínů pletených, z desek sbitých, zděných i s nářadím na uzení masa; model pazderny; trdlici a potírku na lámání a tření lnu a konopí; mapy


Předchozí   Následující