Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 162

kační činnosti Národopisného Musea, jíž rovněž neodepřel svého nej vyššího uznání. — Mimo návštěvu panovníkovu je pro Národopisné Museum z poslední doby význačná zejména účast jeho na jarní výstavě hospodářské, konané ve dnech 26. května do 2. června t. r. Společnost Národopisného Musea, podniknuvši právě organisaci sběratelské práce pro oddělení staré zemědělské výroby, seznala, že je dosud nutno buditi teprve zájem pro myšlenku zemědělského musea v nej-širších kruzích. Tomuto propagačnímu úkolu vedle usilovné agitace tiskem má sloužiti právě exposice zemědělské retrospektivy na jarní výstavě hospodářské. Její posláním není tedy podati přesný, soustavný a úplný obraz práce selského lidu českého v minulosti. Chce pouze ukázkami ze sbírek Národopisného Musea .a některými, odjinud zapůjčenými předměty staré výroky zemědělské názorně odpověděti na otázku: Čo sbírati pro zemědělské museum. Chce zejména návštěvníkům výstavy z českého venkova připomenouti, že mnohé zbytky staré zemědělské práce, staré nářadí a nástroje nejsou bezcenny a zasluhují uchování. Exposice zemědělské retrospektivy obsahovala dle toho skupiny: A) modely hospodářských staveb, B) nástroje a nářadí hospodářské, C) nástroje a nářadí domácí, D—G) Zaměstnání se zemědělstvím související (zpracování lnu — mlynářství — uhlířství — pastýřství — včelařství) — H) písemné památky listinné, knižní; staré tiskopisy (knihy) zemědělské. — Myšlence výstavní vyšly ochotně vstříc sl. Ústřední Hospodářská Společnost, rektorát с. k. české vys. školy technické v Praze, kr. zem. Hospodářské Akademie v Táboře, Městské Museum v Něm. Brodě a četní jednotlivci.

@------------

Městské Museum pražské vydalo právě zprávu za r. 1906, dle níž čítá nyní 15.783 inventární čísla, z nichž v roce posledním přibylo 690. Museum navštívilo za r. 1906 osob zaplativších vstupné 92, v době volné návštěvy osob 21290. Kuratorium musea zapůjčilo 74 předměty pro české oddělení rakouské výstavy v Londýně. Příjem musea byl 26.799-10 kor., vydání 25.722-79 kor.

@---------

Městské Museum v Táboře dle zprávy za r. 1906 má nyní sbírky své umístěny ve 4 síních v 42 skříních. Ve sbírkách národopisných byly zrušeny dvě skříně výšivek a věnovány krojům měšťanek a obrázkům rodinným (krojovým). Obsahují nyní 979 čísel, jež jsou uloženy ve 4 skříních. Inventář musejní dostoupil č. 8426, v nichž v posledním roce přibylo 762 čísel. Pro rozmnožování sbírek byla přijata zásada, vystavovati pouze památky táborské. Museum navštívilo 3616 osob. Příjem musea obnášel 1451-83 koř., vydání 767-28 kor.

@----------

Průmyslové museum podkrkonošské v Hořicích pořádalo v květnu výstavu výšivek východočeských. Výstava, pro niž zapůjčilo materiál Průmyslové Museum cis. Františka Josefa v Chrudimi, obsahovala: 1. staré výšivky východočeské, 2. výšivky pracované východočeskými vyšívačkami pro faktory (před zavedením kursů), 3. práce odborné učitelky kursové, 4. práce absolventek kursů a to vyšívané i háčkované. Výstavka podává takto pěkný přehled dnešních prací i vývoje v jednom z čelnějších oborů lidového a domáckého průmyslu v Čechách

@----------

Při sjezdu lékařském, jenž se uspořádá r. 1908 v Praze,, pomýšlí se na ev. výstavu hygienickou, která by podávala i lékařskou retrospektivu, zejména památky písemné i instrumentami lidového lékařství.

@-----------

Prof. V. Grempler, čestný předseda slezského archeologického spolku, odkázal celé své jmění (300.000 Mk) praehistorickému oddělení musea starožitností ve Vratislavi.

@----------

Krajinská (státní) rada pro musea a knižnice v Uhersku, která vydá ročně nad 20otisíc korun státní podpory lidovým knihovnám a museím, nemá ani haléře pro podniky národností. Dříve poskytovala 600 kor. roční podpory (!) Mu-seální slovenské spoločnosti. Ale Spoločnost od podpory té musila upustiti, neboť subvence ta neměla pro ni významu: byla totiž vázána podmínkou — ač společnost sleduje cíle musejní a ne knihovní — že za celých 600 kor. bude nakoupeno maďarských knih.


Předchozí   Následující