Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 163

Lnářství na Ceskotřebovsku.

Lnářství a plátenictví! V těch dvou pojmech úzce združených kryje se vedle rolnictví téměř vše, co o českém venkově, zvláště horském, z dob od let 1860—50 na zad říci možno. Lnářství, jímž rozumí se nejen pěstování lnu, nýbrž i jeho zpracování, plátenictví pak, kteréž se nevztahuje pouze ke tkaní, nýbrž i к bílení, barvení a válení pláten, zabíralo v oněch dobách vyjma rolnictví téměř všecku činnost venkovského lidu. A přimyslíme-li si k tomu ještě živé trhy lněné a plátěné, pak máme před očima hemžení a klo-potnou pilnost mravenčí, kdy tisíce velkých i drobných rukou pro nepatrný poměrně výdělek dnem i nocí čile se pohybovaly.

Z toho obsahuje tato stať pouze první část a sice z nej východnějšího cípu vlasti naší, t. z Lanškrounská a některých obcí náležejících do okresu Litomyšlského. Poněvadž pak hlavním dějištěm popisu mého je město Česká Třebová s nej bližšími obcemi Kozlovém, Přívratem, Parníkem, Lhotkou a Dlouhou Třebovou, dal jsem obrazu svému název L. na Ceskotřebovsku. Obce Řetůvka a Říčky mají na blízku město Ustí n. O., Sudi-slav město Brandýs n. O., Čermná a nejvýchodněji položené Herbotice mají nejblíže do Lanškrouna.

Vylíčiv pěstování a předení lnu, jak se tehdáž dálo, uznal jsem, že by obraz můj nebyl úplný, kdybych do něho nepojal oblíbené tehdáž přástvy, t. j. schůzky přástevníkův a přástevnic. V popisech a vypravováních mých snad mnohý čtenář bude to ono postrádati. Připomínám, že věren jsa nadpisu článku nepřijal jsem do něho nářadí, jmen, způsobů, práce, pověr, pranostík a p. od jinud vzatých. Ježto pak ve jmenované příčině liší se od sebe i jednotlivé obce popisované zde krajiny, volil jsem metodu soubornou, líče způsoby a tradice po jednotlivých obcích za sebou, aby tak různosti lépe vynikly a zvláštní ráz jednotlivých obcí, zakládající se jednak na povětrnosti krajiny, jednak na zámožnosti obyvatelstva, od druhých se odlišil.

Co do jazyka přidržel jsem se v důležitých částech mluvy lidové. *)

Část I. Pěstování a příprava lnu.

1. Příprava půdy ke lnu.

Herbotiee. Len se sil po žitě, ku kterému se hnojilo chlévským hnojem. Strnisko zamísilo se hned po žních (ku konci srpna nebo na zač. září) a neuvláčelo se. Na jaře (v dubnu) se zvláčelo a při setí rozházel se popel a se semenem zadělal. Na měřici pole dávali 15—20 věrtelů (půlměřic) popela.

Kozlov. Silo se po ovsu. „Na zejmu" podorali, na jaře se měkkota zvlá-čela, povozila hnojem, který se zaoral, a pole se nechalo do zasetí (14.—15. června) ležeti. Pak se „naoralo ke lnu", aby se hnůj promísil, zvláčelo se opět a len se sil.

Říčky. Pole se na zimu zoralo přes jednu brázdu, na jaře se uvláčelo a pohnojilo, hnůj se zaoral a opět se dobře uvláčelo. Kdo hnojil v podzimku, oral teprv na jaře.


*)Jest povinností mou vzdáti dík za příspěvky pp. A. Čechovi, V. Ha-kenschmiedovi, Ant. Jirouškovi, E. Langrovi, Fr. Vendovi a sl. M. Nebovidské.

Předchozí   Následující