Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 193

než u žen. — Rolnictvím zabývá se 74-6%, řemesly atd. okolo 10%, soukromou službou 4-6%, obchodem 3-8%. Na. ostatní zaměstnání spadá 7-5%. Lidí v nejlepší síle od 20 do 60 let jest 44-7%. Šlechticů jest 1-5%, „měšťanů" 10-7%, 86% sedláků.

@-----------

V Německu připravují velký slovník porýnských nářečí. Ministerstvo vyučování vydalo právě výnos, kterým odporučuje učitelstvu, aby se účastnilo prací pro slovník ten. Současně počaly vycházeti Anfragen und Mitteilungen zum Rheinischen Wörterbuch, jež mají udržovati živý styk mezi redakcí slovníka a spolupracovníky, podávati zprávy o postupu prací a návody pro spolupracovnictví. O úkolu slovníku samého praví vzpomenutý ministerský výnos: „Královská Akademie věd hodlá sebrati a vědecky spracovati slovní poklad lidových nářečí provincie rýnské a sousedních menších okrsků: vládního okresu Wiesbadenu a Arnsbergu. Dílo má býti důstojným pomníkem řeči a národního svérázu rýnsko-franckých kmenů, spolu však i hlavním pramenem příštího velkého německého slovníku, v němž bude nutno stejně hleděti к lidovým nářečím jako к mluvě obecné а к řeči literárních památek."

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

Ze Společnosti Národopisného Musea Českoslovanského v Praze. Národopisné Museum obeslalo větší kolekcí lidových hraček výstavu mateřských školek, kterou uspořádala průmyslová škola Vesnina v Brně ve dnech 19. a 20. května. V uvedené kolekci byly mimo některé hračky ruské, huculské a bosenské z hraček našich zejména primitivní hračky uhersko-slovenské, skoupené před časem na různých trzích ve Slezsku, některé hračky z Brněnska, úplná sbírka dřevěných, pestrých hraček f. Krouné (u Litomyšle) a ze Skašova (na Plzeňsku), ukázky hraček lidových, jež jsou dosud běžný na pražských poutích, a jež se vyrábějí jednak v nejbližším okolí Prahy, jednak zvláště na Příbramsku a konečně staré těstové hračky z Pacova (z nichž část zapůjčil p. arch. O. Vondráček). Mimo Národopisné Museum účastnily se výstavy hraček museum v Hořicích a odborná škola ve Val. Meziříčí moderními svými hračkami, zhotovenými ve slohu národním. Národopisné Museum získalo z brněnské výstavky ukázky těstových hraček z Vyzovic, jež jsou zajímavý svou primitívností. — V poslední době dochází značnější pozornosti česká keramika a jde o aplikaci její motivů na moderní výrobky. V tomto směru obrátili se někteří výrobci na Národopisné Museum o radu i o povolení к reprodukci a bylo jim přirozeně ochotně vyhověno. — Výstavy komorního obvodu pražského 1908 súčastní se Společnost Národopisného Musea jednak v oddělení časopiseckém, jednak v oddělení výstavy měst a míst, kde mimo jiné má býti znázorněn i lidopisný ráz dotyčných krajů. — Ve dnech jarní výstavy hospodářské navštívili Národopisné Museum účastníci VIII. mezinárodního kongresu zemědělského ve Vídni.

@----------------

ZprávaomuseukrálovstvíČeskéhozar. 1906 zaznamenává, že sbírky musejní byly rozmnoženy: knihovna o 8111 knih, 166 rukopisů, 3670 korespondencí, 1519 rytin, kreseb a fotografu, 559 hudebnin a 274 atlasů a map; archiv o 735 kusů; sbírka numismatická o 928 exemplářů; též sbírky zoologická, botanická a geologickopaleontologická značně vzrostly. V oddělení národopisném byly nově zařízeny síň jihočeských výšivek a krojů (6 figurin), jež darovala museu sl. Fryšová, a interiér valašský. Sbírky musejní navštívily 141.063 osoby a to 126.521 ve dny volné návštěvy a 14.542 platící. Čítárnu musejní navštívili 17.304 čtenáři, jimž bylo vydáno 44.715 knih; členům domů bylo zapůjčeno 5710 knih. Členů musejní společnosti bylo 612. Příjem obnášel 151.384-22 kor. Výdaje byly 115.427-87, z nichž na služné a vydání správní připadalo 109.655-85 K.

@--------------

Společnost Přátel Starožitností Českých v Praze měla dle své zprávy 1254 členů, -z nichž ovšem značná část příspěvek svůj zůstala dlužna (352 členů musilo býti upomenuto). „Snaha na získání nových členů" — stěžuje si zpráva — „neměla žádoucích výsledků." I jinak nedocházela Společnost v české veřejnosti té přízně a zájmu, jež si plným právem zasluhuje. Příjem její obnášel 7743-23 kor., vydání 6729-23 kor., přebytek do roku letošního je tedy 1014 kor., což vzhledem к podnikům, jež Společnost připravuje, je částka nevelká. Z prací Společnosti zejména sluší zaznamenati musejní statistiku, jež


Předchozí   Následující